Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü (BSGM), Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nın (TİKA) Orta Doğu ülkelerine yönelik olarak ortaklaşa düzenlediği ve bu yıl ikincisi yapılan "Sürdürülebilir Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi" konulu Üçüncü Ülke Eğitim Programı Enstitü Müdürlüğümüzün organizasyonu ile gerçekleştirildi.
BSGM, JICA ve TİKA'nın teknik ve finansal desteğiyle 2015-2017 yılları arasında yılda bir kez gerçekleştirilen eğitim programına bu yıl Fas, Umman, Sudan ve Tunus'dan 8 katılımcı iştirak etti.
Eğitim programının temel amacı; eğitime katılan kursiyerler ile su ürünleri yetiştiriciliği teknolojisindeki deneyim ve bilgilerin paylaşılması, ülkelerinde su ürünleri yetiştiriciliğinin güçlendirilmesi ve sektörel planlamanın geliştirilmesidir. Aynı zamanda Türkiye, Japonya ve davetli ülkeler arasında iyi ilişkilerin kurulması da bu kursun hedefleri arasında yer almaktadır.
Katılımcılar iki hafta süren eğitim programında (08-25 Ocak 2016) Enstitü Müdürlüğümüzün, uzman teknik personeli, JICA uzmanı ve akademisyenler tarafından deniz balıkları yetiştiriciliği ile ilgili teorik eğitimlere katıldı. Ayrıca, Enstitü Müdürlüğümüz Beymelek Merkez Birimi deniz balıkları kuluçkahanesinde başta çipura ve levrek olmak üzere yavru balık yetiştiriciliğine yönelik uygulama çalışmalarını yerinde görme ve bu çalışmalara katılma imkanı buldular. Eğitim programı kapsamında gerçekleştirilen teorik ve uygulama çalışmalarının yanı sıra saha ziyaretleri de gerçekleştirildi. Bu kapsamda; Antalya, Muğla ve İzmir illerindeki su ürünleri yetiştiricilik ve işleme tesisleri, balık yemi fabrikası, ağ ve kafes tedarikçilerinde incelemelerde bulunuldu. Bornova Veteriner Kontrol Enstitüsü'nde balık sağlığı ile ilgili laboratuarlar ve yapılan çalışmalar hakkında bilgiler alındı. Değerlendirme oturumunun yapıldığı İstanbul'da balık satış yerleri ziyaret edildi. Program sonunda; eğitim programı süresince katılımcıların edindikleri bilgiler doğrultusunda, ülkelerinde su ürünleri yetiştiricilik sektörünün geliştirilmesine yönelik neler yapılabileceğinin değerlendirilmesi yapılarak eğitim programı tamamlandı.