T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

BATEM, Antalya İl G.T.H. Müdürlüğü ve Manavgat Ziraat Odası Başkanlığı ile ortak Biyolojik Mücadele çalışması gerçekleştiriliyor

Yayın Tarihi : 15.06.2017

​Turunçgil unlu biti planococcus citri 'ye karşı mücadele çalışmaları BATEM, Antalya İl G.T.H. Müdürlüğü ve Manavgat Ziraat Odası'nın birlikteliği ile Manavgat ve köylerinde başlatılmış ve bu amaçla faydalı böcek dağıtımları yapılmıştır.

            Kalemler mahallesindeki biyolojik mücadele böcek salımı etkinliğine Antalya İl G.T.H Müdürü Mustafa Özen, Enstitümüz Müdürü Dr. Abdullah Ünlü, Müdür Yardımcımız Ali ÖZTOP, Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin, Manavgat G.T.H. İlçe Müdürü Ömür Ozan Çakal katıldı.

            BATEM'in Biyolojik Mücadele Laboratuvarında yetiştirilen ve turunçgil unlu biti  mücadelesinde başarı ile kullanılan parazit ve predatörler, narenciye bahçelerinde ağaç başına 10 adet predatör ve 20 adet parazitoid şeklinde salınmaktadır.

            Enstitümüz Müdürü Dr. Abdullah Ünlü yaptığı açıklamada; özellikle avcı bir böceğin hayatı boyunca 27 bin 300 adet zararlı unlu biti tükettiği, diğer faydalı parazitoitin ise zararlı unlu bitin vücudunun içerisine yumurtasını bırakarak onu yok ettiğini belirtmiştir.

            2016 yılında sadece 500 ağaçta gerçekleştirilen biyolojik mücadele çalışmaları, 2017 yılında şu ana kadar  toplam 20.000 ağaca çıkarılmış ve bu sayının 40.000 ağaca çıkarılması için yayım çalışmalarına devam edilmektedir.

            Nar ve turunçgil bahçelerinde biyolojik mücadele yapmak isteyen üreticilerimize, dekara 35 TL. devlet desteği olduğunu belirterek, faydalı böcek almak isteyen üreticilerin Enstitümüz Bitki Sağlığı Bölümü'ne müracaat etmeleri gerekmektedir.