21.6.2014

Bitkisel Ürünler Bölüm Başkanlığı

​Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Bitkisel Ürünler laboratuarı 2004 yılından itibaren AB normlarına (TS EN ISO/IEC 17025) uygun olarak akreditasyon belgesini almıştır. 9 araştırmacı ve 1 laboranttan oluşan uzman kadrosu ile laboratuvarda gıda sanayi hizmetler kapsamındaki rutin analizlerin yanı sıra, ulusal ve uluslararası projeler ve eğitim hizmetleri de gerçekleştirilmektedir. Laboratuarda gerçekleştirilen faaliyetler aşağıda verilmektedir.

Duyusal test,

  • Zeytinyağında duyusal test ile kalite sınıflandırması

Laboratuvar Cihaz Alt Yapısı:

  • Bireysel test kabinleri ( 10 adet)
  • Kabin içi bilgisayarlar
  • Kabin içi numune ısıtıcı
  • Bilgisayarlı veri toplama sistem                         

Şekerli ürünler, meyve-sebze bazlı ürünler ve arı ürünlerinde (bal, arı süt vb)

  • Taklit-tağşiş belirleme
  • Yeni mamüllerin geliştirilmesi ve işleme teknolojilerinin belirlenmesi,   
  • Gıda Kompozisyonu belirleme
  • Kalite değişiminin izlenmesi
  • Kalite kontrol çalışmaları
  • Yöntem geliştirme ve validasyonu                

Laboratuvar Cihaz Alt Yapısı:

  • Renk tayin cihazı
  • Elektirik kondaktivitesi
  • Su Aktivitesi Cihazı
  • Refraktometre
  • Kükürtdioksit Analiz Ünitesi
  • Düşük Alkollü İçeceklerde Destilasyon Ünitesi
  • Spektrofotometre
  • Vakumlu etüv
  • Santrifuj
  • HPLC(RI Dedektör)
  • Brookfield Viskozimetresi
  • Sıcaklık Kontrollü Su banyosu​
  • Isıtıcılı karıştırıcı
  • Ph metre
  • Terazi
  • Muhtelif standart laboratuar ekipmanları

Tahılların, tahıl ürünleri ve baharatlarda,

  • Besin  Kompozisyonu belirleme
  • Yöntem geliştirme ve validasyonu
  • Kalite değişiminin izlenmesi,
  • Yeni mamüllerin geliştirilmesi ve işleme teknolojilerinin belirlenmesi,
  • Taklit-tağşiş belirleme
  • Kalite kontrol  çalışmaları

Laboratuvar Cihaz Alt Yapısı:

  • Değirmen
  • Selüloz cihazı
  • Polarimetre
  • Soxhelet
  • Manyetik elek sallayıcı
  • Hektolitre tayin cihazı
  • Etüv
  • Kül Fırını
  • Terazi

Bitkisel yağlarda,

  • Yağ asitleri kompozisyonları, sterol bileşenlerinin tespit edilmesi
  • Yağ türevli gıdalarda taklit ve tağşiş
  • Yağlarda taklit tağşiş ve hilelerin tespiti
  • Yeni hızlı analitik yöntemlerin geliştirilmesi
  • Bitkisel ve hayvansal yağlarda Trans yağ asitleri, Omega 3, omega 6,   doymuş ve tekli- çoklu yağ asitleri içeriğinin belirlenmesi
  • Bitkisel yağlarda kalite kriterlerinin tespiti
  • Yüksek alkollü içeceklerde metanol tespiti
  • Yöntem geliştirme ve validasyonu

Laboratuvar Cihaz Alt Yapısı:

  • Gaz kromatografisi- FID (2 adet)
  • Soxhlet Sistemi
  • Yağ Hidroliz Ünitesi
  • Klasik laboratuar ekipmanları (Terazi, döner buharlaştırıcı, ısıtıcı karıştırıcı, pH, su banyosu, çoklu su banyosu, etüv, UV vb.)

''