Günümüzde yaşanan küresel ısınma, iklim değişikliği ve suların kirlenmesiyle beraber sularda fiziksel, kimyasal ve biyolojik değişimler yaşanmaktadır. Bu durum su canlılarını doğrudan etkilediğinden dağılımlarında önemli değişimlere neden olmaktadır.
Sülükler; modern tıpta aşırı kullanılmalarına paralel olarak, nesillerinin tehlikeye girmesi nedeni ile, CITES sözleşmesi çerçevesinde koruma altına alınmış ve sözleşmeye taraf ülkelerin, ihraç kotaları belirlenmiştir. Ülkemiz, sülük ihracatı açısından dünyada oldukça önemli bir konumdadır. Türkiye'den başka ülkelere 2015 yılı içerisinde canlı veya dondurulmuş olarak 2 bin kg tıbbi sülük ihracatına izin verilmiştir.
Bölgesinde su ürünleri konusunda yaptığı önemli çalışmalarla dikkati çeken Elazığ Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce konunun önemine binaen 27 Nisan 2017 tarihinde "1. Ulusal Sülük Çalıştayı" düzenlendi. Park Dedeman Otelde düzenlenen çalıştaya 100'e yakın kişi katıldı. Sülük konusunda uzman tıp doktoru akademisyenlerin yanında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünden, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünden, Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüklerinden, bölgede yer alan diğer enstitülerden, Üniversitelerden, Kırgızistandan ve 11 il müdürlüklerinden çok sayıda davetli ile sülük yetiştiricileri katıldı.
Enstitü Müdürü Özkan ÖZBAY açılış konuşmasında; hepimizin az veya çok duyduğu ama bilimsel anlamda ne işe yaradığını, nasıl uygulandığını, kimler tarafından nerede yapılması gerektiği bilinmediği, ekonomik getirisi yüksek olmasına rağmen bu özelliği bilinmediği için, ekolojisinin, biyolojisinin bilinmediği ve bu nedenle bazen solucan dendiği için, bazı dönemlerde sülük toplamanın yasak olduğu, sülük yönetmeliği olmasına rağmen bilinmediği için ve maalesef steril sülük bulunur yazılarının daha çok trafik direkleri ve aydınlatma direklerini süslediği için, sülük konusunu burada bir kere daha vurgulamak, farkındalık oluşturmak amacıyla bu çalıştayı yaptıklarını belirtti.
Özkan ÖZBAY, özellikle bu çalıştayın yapılmasında bilimsel ve manevi katkılarından dolayı Fırat Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesine ve öğretim üyesi Prof. Dr. Naim SAĞLAM ile diğer katılımcılara teşekkür etti.
Daha sonra; Doç. Dr. Salih MOLLAHALİLOĞLU, Dr. Turgay ÇINAR, Yrd. Doç. Dr. Hüseyin AYHAN, Zuhal AKDOĞAN, Nuran ÇAVDAR, Dr. M. Öner KÜÇÜK, Özkan ÖZBAY ve Prof. Dr. Naim SAĞLAM tarafından konuyla ilgili sunumlar yapıldı. Sunumların ardından yapılan genel değerlendirme ile çalıştay sona erdi.