17.03.2015 tarihinde enstitümüzde tüm
paydaşların katılımıyla “Türkiye’de Üretilen Çam Balının Fiziksel, Kimyasal ve
Mineral Madde Profili” konulu proje değerlendirme toplantısı yapılmıştır. Projenin
değerlendirmesi Enstitü Müdürümüz Dr. Ali PEKSÜSLÜ, Türkiye Arı Yetiştiricileri
Merkez Birliği Başkanı Bahri YILMAZ ve TAGEM Hayvan Sağlığı, Gıda ve Yem
Araştırmaları Daire Başkanı Dr.Mustafa ÇETİNDAĞ’ın açılış konuşmalarıyla
başlamış ve ardından proje çalışma planı ve teknik detaylar
değerlendirilmiştir. Daha sonra Enstitümüzün Arıcılık Birimi ziyaret edilmiş ve
incelemeler yapılmıştır.
Proje, TAGEM liderliğinde Ege Tarımsal
Araştırma Enstitüsü, Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü, Ordu
Arıcılık Araştırma İstasyonu ve Konya Gıda Kontrol Laboratuar Müdürlüğü
tarafından yürütülmektedir. Ayrıca projede; Ege Üniversitesi, Hacettepe
Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
ile Ankara Ulusal Gıda Referans Laboratuarı, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez
Birliği, Muğla-Aydın-İzmir-Balıkesir-Antalya-Çanakkale ve Manisa Arı
Yetiştiricileri Birlikleri ile işbirliği yapılmaktadır. TAGEM tarafından
başlatılan ve 3 yıl sürecek olan bu proje sayesinde Türkiye’de üretilen çam
balının fiziksel, kimyasal ve mineral madde içerikleri belirlenecektir. Böylece
Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği’nde kullanılmak üzere veri temin edilecektir.
Ayrıca uluslararası alanda çam balının tanımlanması ve özelliklerinin
standardize edilmesi hedeflenmektedir.