2016
yılının FAO tarafından “Uluslararası Bakliyat Yılı” ilan edilmesine istinaden,
Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsünde, çalışma konumuz olan, yemeklik tane
baklagillerin tarımı ve çeşit geliştirme araştırmalarıyla da bağlantılı
olduğunu düşündüğümüz, “Geçmişten Günümüze Ege’de Baklagilli Yemekler” kitabını
hazırlamayı uygun bulduk. Enstitü
olarak da görev aldığımız "İzmir Bakliyat Çalışma Grubu"nun
faaliyetleri kapsamında desteklenen kitabımız İzmir Ticaret Borsası tarafından
basılmıştır.
Araştırmalarımızın
günlük hayatla bütünleştiği bu noktada, Ege ve yakın yörelerinin baklagilli
yemeklerini derlemeye çalıştık. Tamamen amatör bir heyecanla gerçekleşen bu
çalışmada; tarifleri veren ve derleyen kişilerin isimlerine ve pişirildiği
yörelere de yer verdik. Tarifleri veren kişilerin, isimlerinin kitapta yer
alacağını bilmeleri de, yarışma tadında bir motivasyon sağlamıştır. Tariflerimizi
kayıt altına aldığımız kişiler, ağırlıklı olarak enstitümüz personeli ve
yakınları ile bakanlığımız il müdürlüğü personelidir. Konuştuğumuz herkesten bu
derleme sırasında, anneanne ve babaannelerinin yaptıkları yemekleri
hatırlamalarını ve araştırmalarını istedik. Sosyolojik açıdan da baklagiller ve
yemekleriyle ilgili farkındalık yaratılmıştır ki, bu da “Uluslararası Bakliyat
Yılı” teması altındaki hedeflerden biridir. Tarifleriyle katkıda bulunan tüm
arkadaşlarımıza tek tek teşekkür etmek isteriz.
Ancak,
dikkatimizi çeken nokta, baklagilli yemeklerde olan çeşitliliğin gittikçe
azaldığı, tariflerin paylaşmaya değer olmadığı şeklinde önyargıların
varlığıdır. Birçok tarifin, küresel olarak yükselen sağlıklı beslenme çabasına
katkıda bulunacak yemekler olmasından dolayı, baklagillerin bazı kullanım
şekillerini güncelleyebileceğini umuyoruz. Bu çalışma ile birlikte, Ege bölgesi
ve sahil kuşağında kullanılan baklagil türlerinin, pişirilme ve kullanım
şekillerinin ülkenin diğer bölgelerine göre farklılık gösterdiği kanaati de
oluşmuştur.
Anadolu
sofraları, baklagilli yemekler konusunda oldukça zengin ve çeşitlidir. Ancak
kitabımızın derlemesini Ege Bölgesi ve yakın çevresi ile sınırlı tuttuk.
Kadimden beri farklı kültürlerin ve etnik kökenlerin etkileşiminden oluşan ve
sofralarımızda yer alan bölgemiz tariflerine ulaşmayı hedefledik. Sınırlı
zamanda ve imkanlarımızın elverdiği ölçüde gerçekleştirdiğimiz bu çalışmada,
bölgenin bütün tariflerine ulaştığımız şeklinde bir iddiamız bulunmamaktadır.
Kitapta yer alan resimlerdeki yemekler yine evlerimizde kendimiz tarafından
pişirilip, yine kendimiz tarafından fotoğraflanmıştır. Değerlendirmelerde, söz konusu
durumun göz ardı edilmeyeceğini umarak, kitabımızın, hem baklagillerin
kullanımını ve cazibesini arttırmasını, hem de Ege ve sahil bölgesindeki yemek
çeşitliliğiyle beraber, malzemelerin yorumlanma şeklindeki farklılığı
iletilebilmesini diliyoruz.
Kitap içeriği için tıklayınız.