T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

2016 Uluslararası Bakliyat Yılı Kapsamında Enstitümüz Personelleri Tarafından Hazırlanan Baklagil Kitabı Basılmıştır.

Yayın Tarihi : 16.02.2017

2016 yılının FAO tarafından “Uluslararası Bakliyat Yılı” ilan edilmesine istinaden, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsünde, çalışma konumuz olan, yemeklik tane baklagillerin tarımı ve çeşit geliştirme araştırmalarıyla da bağlantılı olduğunu düşündüğümüz, “Geçmişten Günümüze Ege’de Baklagilli Yemekler” kitabını hazırlamayı uygun bulduk. Enstitü olarak da görev aldığımız "İzmir Bakliyat Çalışma Grubu"nun faaliyetleri kapsamında desteklenen kitabımız İzmir Ticaret Borsası tarafından basılmıştır.

Araştırmalarımızın günlük hayatla bütünleştiği bu noktada, Ege ve yakın yörelerinin baklagilli yemeklerini derlemeye çalıştık. Tamamen amatör bir heyecanla gerçekleşen bu çalışmada; tarifleri veren ve derleyen kişilerin isimlerine ve pişirildiği yörelere de yer verdik. Tarifleri veren kişilerin, isimlerinin kitapta yer alacağını bilmeleri de, yarışma tadında bir motivasyon sağlamıştır. Tariflerimizi kayıt altına aldığımız kişiler, ağırlıklı olarak enstitümüz personeli ve yakınları ile bakanlığımız il müdürlüğü personelidir. Konuştuğumuz herkesten bu derleme sırasında, anneanne ve babaannelerinin yaptıkları yemekleri hatırlamalarını ve araştırmalarını istedik. Sosyolojik açıdan da baklagiller ve yemekleriyle ilgili farkındalık yaratılmıştır ki, bu da “Uluslararası Bakliyat Yılı” teması altındaki hedeflerden biridir. Tarifleriyle katkıda bulunan tüm arkadaşlarımıza tek tek teşekkür etmek isteriz.

Ancak, dikkatimizi çeken nokta, baklagilli yemeklerde olan çeşitliliğin gittikçe azaldığı, tariflerin paylaşmaya değer olmadığı şeklinde önyargıların varlığıdır. Birçok tarifin, küresel olarak yükselen sağlıklı beslenme çabasına katkıda bulunacak yemekler olmasından dolayı, baklagillerin bazı kullanım şekillerini güncelleyebileceğini umuyoruz. Bu çalışma ile birlikte, Ege bölgesi ve sahil kuşağında kullanılan baklagil türlerinin, pişirilme ve kullanım şekillerinin ülkenin diğer bölgelerine göre farklılık gösterdiği kanaati de oluşmuştur.

Anadolu sofraları, baklagilli yemekler konusunda oldukça zengin ve çeşitlidir. Ancak kitabımızın derlemesini Ege Bölgesi ve yakın çevresi ile sınırlı tuttuk. Kadimden beri farklı kültürlerin ve etnik kökenlerin etkileşiminden oluşan ve sofralarımızda yer alan bölgemiz tariflerine ulaşmayı hedefledik. Sınırlı zamanda ve imkanlarımızın elverdiği ölçüde gerçekleştirdiğimiz bu çalışmada, bölgenin bütün tariflerine ulaştığımız şeklinde bir iddiamız bulunmamaktadır. Kitapta yer alan resimlerdeki yemekler yine evlerimizde kendimiz tarafından pişirilip, yine kendimiz tarafından fotoğraflanmıştır. Değerlendirmelerde, söz konusu durumun göz ardı edilmeyeceğini umarak, kitabımızın, hem baklagillerin kullanımını ve cazibesini arttırmasını, hem de Ege ve sahil bölgesindeki yemek çeşitliliğiyle beraber, malzemelerin yorumlanma şeklindeki farklılığı iletilebilmesini diliyoruz.

Kitap içeriği için tıklayınız.