T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Merkez Orta Asya, Batı Asya ve Yakın Doğu Ülkelerinde Buğday Pas Gözlemi ve Mücadele Eğitimi

Yayın Tarihi : 3.05.2017

İzmir'de kurulan Bölgesel Tahıl Pas Hastalıkları Araştırma Merkezi eğitimlerine hız vererek devam etmektedir.

Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde TÜRKİYE VE ICARDA'nın geliştirmiş olduğu Merkez Orta Asya, Batı Asya ve Yakın Doğu da buğday pası hastalıklarıyla mücadeleye ev sahipliği yapıyor.

TÜRKİYE'deki bölgesel eğitim çalıştayı pas hastalıklarının izlenmesi, risk analizleri ve yönetimi konusunda Orta Asya ve Yakın Doğudan uzmanları bir araya getirmiştir.

18-23 Nisan 2017 tarihlerinde İzmir'deki  bir haftalık eğitim çalıştayında Orta Asya, Batı Asya ve Yakın Doğu'daki 10 ülkeden buğday uzmanları buğdayın en önemli hastalıklarından olan pas hastalıklarıyla mücadele konusunda eğitim almıştır. 

Çalıstay programı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü ( TAGEM), BM Gıda ve Tarım Örgütü( FAO), Uluslararası Kuru Tarım Alanları Araştırmaları Merkezi (ICARDA), Uluslararası Mısır ve Buğday Geliştirme Merkezi'nin (CIMMYT) ve Aarhus Üniversitesi tarafından geliştirilmiştir.  Çalıştay İzmir'de Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü kampüsünde kurulu bulunan TÜRKİYE – ICARDA Bölgesel Tahıl Pas Hastalıkları Araştırma Merkezi'nde gerçekleştirilmiştir. 

Eğitim, buğday pası hastalığı epidemileri, yeni ırkların ortaya çıkması ve bunların hastalıktan etkilenen bölgelerdeki hareketlerini yakından gözlemlenmesi için ülkelere ve uluslararası kurumlara yardım etmek amacıyla düzenlenmektedir.

Sarı pas, kara pas ve kahverengi pas buğdayın üç ana hastalığı olup bunlara havadan bulaşan ve rüzgarla çok hızlı şekilde geniş sahalara yayılabilen bir hastalıktır. Hastalık yaprak, gövde ve başakları etkileyerek buğdayda verim ve kalite kaybına neden olmaktadır. 

10 ülkeden 30'dan fazla kişi eğitim almıştır. Afganistan, Azerbaycan, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Lübnan, Rusya Federasyonu, Tacikistan, Tunus ve Türkiye'den 30'dan fazla teknik eleman eğitim çalıştayına katılmıştır. Program sonunda seçilen bazı katılımcılar üç hafta sürecek ilave pratik uzmanlık eğitimi de almaya devam edecektir.

Eğitim programından sonra katılımcılar Tahıl Pas Hastalığı ile ilgili her türlü bilgiye sahip olarak ülkelerinde surveyleri gerçekleştirecek ulusal ve uluslararası çalışmalara katkılarda bulunarak buğdayın pas hastalığından etkilenmesini minimum düzeye indireceklerdir. 

Merkezde yapılacak çalışmalar Kuzey  Afrika, Kafkaslar ve Orta Asya'da  pas ırklarının hareketlerinin izlenmesine, yeni pas ırklarının tespit edilmesine ve bunların zararlarının önlenmesine  önemli katkıda bulunacaktır.