T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Uluslararası Pamuk Lifi Ticari Aracılık Etkinliği Şanlıurfa'da Düzenlendi

Yayın Tarihi : 23.03.2017

​GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından pamuk ve tekstil endüstrisindeki işletmeler arasında ticari bağlantılar yaratmak ve işbirliği kurmak amacıyla 9 Mart 2017 tarihinde Şanlıurfa Uluslararası Pamuk Lifi Ticari Aracılık Etkinliği düzenlenmiştir.
Etkinliğe Kurum Müdürümüz Mehdi SÜMERLİ, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan Proje Yöneticisi Ali ESER, İngiltere’den  Uluslararası Pamuk Birliği (ICA) Genel Müdürü Kai Hughes, Şanlıurfa GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü  İbrahim Halil ÇETİNER, Şanlıurfa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cemal Yıldız, Şanlıurfa Sanayi ve İş Adamları Derneği Başkanı M.Salih GÖK, Kahramanmaraş Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Duran BALSUYU, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut AKASLAN, Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi ve Karacadağ Kalkınma Ajansı’dan yöneticiler katılmışlardır.
Etkinliğe Diyarbakır’dan 7 adet, Şanlıurfa’dan ise 28 adet çırçır-presse işletmesi; Mersin, Adana, Kayseri, İstanbul, Çorlu/Tekirdağ, Kahramanmaraş, Diyarbakır ve Şanlıurfa’dan 21 adet iplik firması ve aracı firma; Hollanda, Yunanistan ve Fransa’dan pamuk alıcısı 3 firma katılım sağlamıştır. Katılan çırçır-presse işletmesi ve iplik/aracı firması arasında gelecekteki ticari anlaşmaları ve yeni ortaklıkları geliştirmeye yönelik olarak 34 adet mutabakat bildirisi imzalanmıştır.
Etkinlik bölgesel, ulusal ve uluslararası pamuk lifi alıcıları (iplik üreticileri, aracılar) ile satıcıların (çırçır-prese işletmeleri) birbirleriyle temasa geçip iş ilişkileri kurmalarına, pamuk lifi sektöründeki haberleri, eğilimleri öğrenmelerine ve Türkiye’de pamuk ticareti faaliyetlerini teşvik etmek için sektör temsilcilerine büyük bir fırsat sağlamıştır.
Etkinlik, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti iş birliğinde finanse edilen, Rekabetçi Sektörler Programı çerçevesinde yürütülen ‘Pamuk Lifi Üretiminde Bölgesel Sınai İşbirliği Projesi’ kapsamında gerçekleştirilmiştir. Rekabetçi Sektörler Programı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir. Program bölgeler arasındaki ekonomik ve sosyal farklılıkları azaltarak Türkiye ekonomisini daha rekabetçi kılmayı böylece AB ekonomisiyle entegrasyon sürecini hızlandırmayı hedeflemektedir.