T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Enstitümüz ve Sabancı Üniversitesi İşbirliği ile “Eskişehir Çinko – İyot Günü” Konferansı Düzenlendi

Yayın Tarihi : 21.04.2017

“Topraktan Başağa, Başaktan İnsana Çinko ve İyot” başlığı altında Enstitümüz ve Sabancı Üniversitesi tarafından ortaklaşa düzenlenen “Eskişehir Çinko-İyot Günü” gerçekleştirildi.

Sabancı Üniversitesi Koordinatörlüğü’nde yedi ülkede yürütülen ve Enstitümüz ortaklığında devam eden HarvestPlus Projesi kapsamında “Eskişehir Çinko – İyot Günü” Konferansı 20 Nisan 2017 tarihinde, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Konferans Salonu’nda düzenlendi. Program; Enstitü Müdürümüz Sayın Dr. Sabri Çakır, Toprak-Su Kaynakları Araştırmaları Daire Başkanı Sayın Dr. Bülent Sönmez, Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi ve proje koordinatörü Sayın Prof.Dr. İsmail Çakmak, Eskişehir Valisi Sayın Azmi Çelik,’in açılış konuşmaları ile başladı. Programda, Sayın Prof.Dr.Aydın Güneş “Toprakta Çinko Yarayışlılığı ve Bitkilerce Alınabilirliği’, Sayın Prof.Dr.Sait Gezgin “Bitkilerin Çinko ile Gübrelenmesi”, Sayın Prof.Dr.İsmail Çakmak “Tahılların Çinko ve İyot Bakımından Zenginleştirilmesi”, Sayın Prof.Dr.Abdülkerim Kasım Baltacı “İnsan Sağlığında Çinko ve İyotun Önemi” konularında katılımcılara bilgi verildi.

Programda yapılan açıklamalarda; günümüzde çinko eksikliği dünyada ve ülkemizde çok yaygın bir mikro element noksanlığıdır. Dünya nüfusunun yaklaşık yarısı (özellikle gelişmekte olan ülkeler) çinko noksanlığından etkilenmektedir. Mikroelement eksikliği; Dünya Sağlık Örgütü tarafından gelişmekte olan ülkelerde, insanlardaki değişik kökenli hastalık ve ölümlerin arkasındaki en önemli beşinci risk faktörü olarak görülmektedir. Çinko eksikliği, özellikle çocuk sağlığı üzerinde ciddi sorunlara yol açmaktadır. Çocuklarda, öldürücü birçok hastalığa karşı duyarlılığın artması, zihinsel geriliğin ortaya çıkması, fiziksel gelişmenin sınırlanması gibi birçok önemli sorunu tetikleyen çinko eksikliğinin her yıl 5 yaş altındaki 450 bin çocuğun ölümünden sorumlu olduğu bildirilmiştir.

Konunun önemi hakkında farkındalık oluşturmak için düzenlenen Konferans; Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi ve proje koordinatörü Sayın Prof.Dr. İsmail Çakmak’ın kapanış ve değerlendirme konuşması ile son bulmuştur.