Kamu, özel sektör, üniversite işbirliğinin geliştirilmesi
amacıyla düzenlenen, “Gıda ve Tarımsal Ar-Ge ve İnovasyonda Kamu Özel
Sektör Buluşması” toplantısında; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın
verdiği Ar-Ge destekleri ve özel sektöre sağlanan imkanlar tanıtıldı.
Bakanlıkta gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını
yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı
Faruk Çelik, dünyada tarımın öneminin her geçen gün arttığını, stratejik bir
sektör olduğunu belirtti.
Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürümüz (TAGEM)
Nevzat Birişik de söz konusu toplantıyla Bakanlığın, üniversitelerin, özel
sektörün, sivil toplum kuruluşlarının, meslek örgütlerinin, gıda ve tarım
alanında yapılan araştırma ve geliştirme faaliyetlerine ilişkin deneyimlerini
paylaştığına dikkati çekti.
Sektörde daha verimli ve etkin bir iş modeli üzerine
çalıştıklarına işaret eden Birişik, modelin esas amacının ülke kaynaklarının
etkin kullanımı, rekabetçi bir tarımsal ekonomi için ihtiyaç duyulan bilgi ve
teknolojilerin geliştirilmesi, gıda güvenliğinin sağlanması, ihracatın
artırılması ve ithalatın azaltılması olduğunu söyledi.
Toplantıya, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel
Müdürlüğümüze ayrılan stantta, Enstitü Müdürümüz Dr. Sabri Çakır, Serin İklim
Tahılları Birim Başkanı Dr. Savaş Belen ve Eğitim Yayım Bölümünden Serkan
Mehmet Çobanoğlu hazır bulunarak
Enstitümüzün geliştirdiği çeşitler ve ürünler konusunda bilgilendirmede
bulunmuşlardır. Ayrıca, Enstitümüz Hamidiye Yerleşkesinde yer alan Türkiye
Patentli Büyük Ebeveyn Projesi II. Etçi Damızlık Tavuk Islah Projesi ile etçi
damızlık tavuk yetiştiriciliği konusunda araştırma ve uygulamaya dayalı
başlatılan çalışmalar ile damızlık
konusunda hedeflenen dışa bağımlılığın azalması konusu da katılımcılara
anlatılmış ve Enstitümüzden götürülen etçi damızlık civcivler sergilenmiştir.