15.1.2015

Üretme ve İşletme Bölümü

  • Tanıtım
  • Geçmişten Günümüze
  • Alt Birimler
  • Çalışma Alanları​


Önceki yıllarda Üretim ve Ekonomi Bölümü olarak faaliyet göstermekte olan çalışmalar 2014 yılından itibaren Üretme ve İşletme Bölümü adı altında devam etmektedir.  Bölümün ana hedefi Enstitümüz tarafından geliştirilerek tescil ettirilen çeşitlerin, Tohumluk Sertifikasyonu ve Pazarlaması Yönetmeliklerine ve ilgili mevzuata uygun olarak, sertifikalı kademedeki tohumluk ve fidan üretimlerini gerçekleştirmektir. Bu hedef doğrultusunda tohumluk ve fidan üretiminde; tarla hazırlığı, ekim, sulama, gübreleme, tarımsal mücadele (yabancı otlar, hastalık ve zararlılar ile), tarla temizliği, yabancı çekimi, hasat, tohum temizleme ve ambalajlama aşılama işlemleri, gibi farklı konularda çalışmalar yapılmaktadır. Bunun yanı sıra sözleşme yapılan kuruluş/firmalara tohumlukların ve anaç materyalin sevki daha sonrasında sözleşme şartlarıyla ilgili denetlemeler yapılmaktadır.

Bölge çiftçisinin ve tarım kuruluşlarının özellikle son yıllarda artan tohumluk taleplerini kısmen de olsa karşılamak amacıyla Enstitümüzde çalışılan yeni teknikler de uygulamaya sokularak üretim faaliyetleri yürütülmeye devam etmektedir. Bölümümüzde 2 Ziraat Mühendisi ve 2 Tekniker çalışmaktadır.​


 

Geçmişten Günümüze;
Üretme ve İşletme Bölümü 2014 yılında kurulmuştur. 

 

Üretme ve İşletme Bölümünün Alt Birimleri;        

  • Tarla Bitkileri Üretimi
  • Bahçe Bitkileri Üretimi

 



 

Bölümün Çalışma Alanları

  1. Enstitü bünyesinde bulunan 3 lokasyonda toplam 1049 da alan içerisinde denemelerden geriye kalan alanlarda üretim çalışmaları yapılmaktadır. Enstitümüzde üretime konu olan Tarla Bitkileri çeşitlerimiz Karadeniz Yıldızı ve Samada (Mısır), Sakin, Canik, Özcan ve Altındane (Buğday), Fahrettinbey (Arpa), Çağatay, Sezenbey ve Zuhal (Nohut), Albayrak (Fiğ)'dir. Fidan üretimi yapılan Bahçe Bitkileri çeşitlerimiz ise Amasya Elması ile Türkay, Akbulut, Kaplan, İrem, Yeşilırmak, Çoruh 1 ve Ayder (Trabzon Hurması) çeşitleridir.
  2. Sorumluluklar

    • Enstitümüz tarafından geliştirilerek tescil ettirilen çeşitlerin, Tohumluk Sertifikasyonu ve Pazarlaması Yönetmeliklerine ve ilgili mevzuata uygun olarak, sertifikalı kademedeki tohumluk ve fidan üretimlerini gerçekleştirmek
    • Tohumluk ve fidan üretiminde; tarla hazırlığı, ekim, sulama, gübreleme, tarımsal mücadele (yabancı otlar, hastalık ve zararlılar ile), tarla temizliği, yabancı çekimi, hasat, tohum temizleme ve ambalajlama aşılama işlemleri,
    • Tohumlukların ve anaç materyalin sözleşme yapılan kuruluş/firmalara sevki

    Enstitümüzde çalışılan yeni teknikler de denenerek üretim faaliyetleri yürütmek.​

''