8.8.2016 / Gösterim Sayısı : 533

Kuru Fasulye Çeşidimiz Tescil Oldu

Enstitümüz Yemeklik Tane Baklagil Bölümünde yürütülen Marmara Bölgesi Kuru Fasulye Islah Projesi çalışmaları sonucunda geliştirilen "ADABEYAZI" kuru fasulye çeşidi Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğünde yapılan toplantı sonucunda 12 Nisan 2016 tarihi itibariyle Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü adına tescil edilmiştir.

ADABEYAZI çeşidi melezleme ıslah yöntemi ile geliştirilmiş, yarı sarılıcı gelişme tabiatlı, beyaz renkli ve dermason tane tipindedir. Morfolojik özellikleri bakımından; bitki boyu 65-87 cm arasında, ilk bakla yüksekliği ortalama 13 cm, bitkide dal sayısı ortalama 3,1 adet, bitkide bakla sayısı ortalama 20 adet, baklada tane sayısı ortalama 4 adettir. Tarımsal özellikler bakımından verimi 173-360 kg/da arasındadır ve tane dökmeye dayanıklıdır. 98-107 günde fizyolojik oluma gelen çeşit, erkenciliğiyle ön plana çıkmaktadır. 

Teknolojik özellikler bakımından; 100 tane ağırlığı (kuru) 37 g, 100 tane ağırlığı (yaş) 86 g, kuru hacim (100 tane) 83 ml, ıslak hacim (100 tane) 165 ml, su alma kapasitesi 0,33-0,36 g/tane, su alma indeksi % 0,81-0,94, şişme kapasitesi % 0,30-0,36, şişme indeksi % 1,91-2,13, protein oranı % 20,5-21,7 ve pişme süresi 36 dakikadır.

Adi mozaik virüsü (Tip1) ve Adi yaprak yanıklığına orta hassas, Yaprak hale lekesi, Pas ve Kök çürüklüğüne karşıda toleranslıdır.
''