FABA 2014 sempozyumuna başta Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Durali Koçak, Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. İlhan Aydın ve dünyanın pek çok ülkesinden bilim insanlarının katılımı ile sempozyum Trabzon Osman Bey Kültür Merkezi'nde düzenlendi. Ana konusu "Deniz ve iç sularda biyoçeşitliliğin balıkçıl ve sucul ekosistemle etkileşimi" olan sempozyumda çeşitli ülkelerden bilim insanları sunum ve tartışma oturumları yaptı. Açılışta ilk olarak kürsüye çıkan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu, sempozyuma katılan bilim insanlarına Trabzon'un güzelliklerini doyasıya yaşamalarını söyledi. Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. İlhan Aydın'ın 'Hoşgeldiniz' konuşmasının ardından söz alan Balkan Çevre Koruma Birliği Başkanı Prof. Dr. Fokion Vosniakos, insan soyunun artık ne ürettiğinin değil, sürdürülebilir şekilde neleri koruduğunun önemli olduğunu belirterek, balık türlerinin yüzde 28'i aşırı avlanma, yüzde 52'si ise maksimum avlanma sınırına ulaşmış durumda olduğunu ifade etti. Vosniakos, Avrupa'daki balık türlerinin yüzde 88'i çok fazla avlanma nedeniyle kendini yenileyemediğini, yasadışı ve düzensiz avlanma en büyük sorunun olduğunu, bu nedenle bu tür toplantıları çok önemsediklerini belirtti.
TRABZON'UN BALIKÇILIK POTANSIYELİ
Trabzon'daki balıkçılık faaliyetleri hakkında katılımcı bilim adamlarına bilgi veren Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, su ürünleri üretim değerleri yıllar itibariyle 600-700 bin ton arasında değişim gösteren ülkemizde, Karadeniz su ürünlerinin yarısından fazlasının üretildiği bir deniz olduğunu belirtti. Gümrükçüoğlu, ''Karadeniz içerisindeki yerleşimlere bakıldığında Trabzon en önemli konumda bulunan illerden biridir. Trabzon'a kayıtlı 1091 ruhsatlı balıkçı teknesi var. Bu teknelerde çalışan 5 bin 19 kişi bulunuyor. Ayrıca, 4 bin 21 amatör balıkçı var. Hammaddesi hamsi olan 12 soğuk hava ve işleme, 1 de balık unu fabrikası bulunuyor. 2013 yılı değerlerine bakıldığında işlenmiş hayvansal kullanımı için 4461 ton yem katkılı balık unu ve yağı, insan tüketimi için 601 ton işlenmiş balık yağı ve 710 ton işlenmiş balık unu çoğunluğu AB ülkeleri olmak üzere birçok bölgeye ihraç edilmiştir.'' dedi.
BALIKÇILARA ÖNEMLİ SUNUM
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Cemal Gücü Hamsi hakkında balıkçılara önemli bilgiler verdi. Denizanasına önlem olarak hamsinin yumurtlama alanlarını değiştirdiğini ifade eden Gücü, eskiye göre hamsinin belli noktalarda yumurtlamadığını, yumurta alanlarının her yere dağıldığını belitti. Hamsinin yumurtlama alanlarının daha çok nehir kenarlarında olduğuna vurgu yapan Gücü, bu alanlarda Denizanasının olmayışı hamsinin yumurtalarını bu noktalara bırakmasında etkili olduğunu belirtti. Gücü son olarak diğer Karadeniz'e kıyısı olan ülkeler için "Onlar bizim gibi trol ve gırgır kullanmıyor. Onlar kıyı avlarını kullanıyor. 1950'den sonra yapılan istatiklere göre Romanya, Bulgaristan ve Türkiye'de 1989 yılına kadar avcılık her yıl artış olarak gerçekleşmiş. 1989'a gelinde hepsi birden çökmüş. Tüm Karadeniz'de böyle olmuş. Ondan sonra biz toparladık, ama onlar sıfırda kaldı.'' dedi.
TURKISH JOURNAL OF FISHERIES AND AQUATIC SCIENCES TOPLANTISI
Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences için bir araya gelen dergi editörleri, derginin geleceğini masaya yatırdı. Derginin Başkanı olan Doç. Dr. İlhan Aydın ve Danışman Kurulu üyesi Prof. Dr. Sedat Yerli'nin konuşmaları ardından, diğer editörlere derginin geleceği hakkında düşünceleri ve önerileri soruldu. Derginin etki değerinin (impact factor) artmasının sevindirici olduğu konusunda hem fikir olan dergi editörleri emeği geçenlere teşekkür ettiler.
TRABZON VE BÖLGE İLLERİNİ GEZDİLER
25-26 Eylül tarihleri arasında sözlü sunumlar yapan bilim insanları, ilk günün yorgunluğunu atmak için KTÜ Sosyal tesislerinde düzenlenen gala yemeği sonrası horon oynayarak stres attı. Sempozyumun ikinci gününde ise Enstitü Müdürü Doç. Dr. İlhan Aydın tarafından organize edilen, bilim insanlarına veda yemeği verildi. Cumartesi günü ise Trabzon ve yakın çevredeki turistik merkezlerini (Sümela Manastırı, Uzungöl, Ayder Yaylası ve Borçka Karagöl) gezildi.