T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Hamsinin Yaz Dönemi Çalışmaları Devam Ediyor…

Yayın Tarihi : 6.07.2015

Yaz dönemi hamsinin biyolojisine yönelik olarak yapılan çalışmalarda suların ısınmaya başlaması ile birlikte hamside gonad gelişiminin başladığı görüldü ve planktonda yumurta/larvalarına rastlanıldı. Temmuz dönemi yüzey suyu sıcaklığı 22ºC olarak ölçüldü. Yüzeyden itibaren ilk 50m de ve dağınık halde hamsi sürüleri 10 mil açığa kadar ekosounder ile tespit edildi. Orta su trolü ile örneklemeler gerçekleştirilmiş  ve biyolojik incelemeleri yapıldı. Elde edilen hamsilerden genetik ve işleme çalışmaları için de numune ayrıldı. Orta su trolü çekimlerinde kış aylarında yumurtadan çıkan çaçanın genç bireyler ile erginleri de yakalandı.

 

Kırlangıç balığının biyoekolojik çalışmalarının izlenmesi için yapılan dip trolü çekimlerin de ise balığın sıcaklık kontürünü takip ettiği ve 40-45 metrelerde bulunduğu görüldü. Bu derinlikte yoğun olarak mezgit  ve vatoz ile birlikte bulunmaktadır. Ayrıca her dip trolü çekiminde 4-5 adet köpekbalığına rastlanılması da, populasyonu dibe vuran türün kendini yenilemeye başlamasının bir göstergesi olduğu tespit edildi.