T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

YARININ GENÇLERİ DENİZLERİMİZİ KORUYACAK!

Yayın Tarihi : 25.12.2015
​Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü­Trabzon, ODTÜ Erdemli Deniz Bilimleri Enstitüsü, İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ve Dokuz Eylül Deniz Bilimleri ve Teknolojisi ile ortaklaşa yürütülen TUBİTAK 4004 Bilim ve Toplum projesi “Denizimi Tanıyorum ve Koruyorum” projesi kapsamında Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü’nde düzenlenen etkinlikle Bahçecik İmam Hatip Ortaokulu 8­F sınıfı öğrencileri misafir edildi.

“ÇÖPLER DENİZLERİMİZ İÇİN BÜYÜK TEHDİT”

Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. İlhan Aydın, çocuklarımızın eğitim aldıktan sonra denizlerimizi tanıma ve koruma bilincinde büyük gelişmeler olduğunu ifade etti. Bunu eğitim öncesi ve sonrası yaptığımız anketlerle çok net biçimde anlıyoruz. Su ürünleri konusunda uzman araştırmacılar tarafından verilen eğitim ile deniz ekosistemi ve işleyişi katılımcılara oyunlar ve uygulamalı atölye çalışmaları ile eğlenceli bir şekilde anlatılmaktadır. Eğitim çalışması denizlerimize bırakılan sıvı ve katı​atıkların, aşırı avcılığın ve kıyı alanlarımızın bilinçsizce kullanılmasının ulusal değerimiz olan doğal  kaynaklarımız üzerinde oluşturduğu etkinin anlaşılmasını sağlayacak etkinlikler yapılmaktadır. Deniz ekosistemi üzerinde büyük etkileri olan katı ve sıvı atıkların olumsuz etkilerinin oluşturduğu durumlar somut biçimde aktarılmıştır. Yeryüzünde her yıl denize atılan çöplerin toplam ağırlığı 6 milyon tondur. Denizlerdeki çöpler her sene 1 milyon deniz kuşunun ölümüne sebep olmakta; 100.000 deniz kaplumbağası ve deniz memelileri (yunuslar, foklar, balinalar) ölümüne sebep olmakta; Deniz kaplumbağalarını %86’sı deniz çöplerinden olumsuz etkilenmektedir. Bu olumsuz sonuçların oluşturduğu felaketler hakkında bilgi verilmiştir. Eğitim sonunda öğrencilerde plastik kullanımında kısmen bir azalmanın ve çevreyi kirletme alışkanlıklarında değişimlerin yaşanacağı düşünülmektedir.

PROJE KAPSAMINDA DENİZE YAVRU KALKAN BALIĞI BIRAKILDI

Öğrencilerle birlikte denize yavru kalkan balığı bırakan Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. İlhan Aydın “Yavru olarak üretilen kalkan balığının geliştirilmesi için denize oldukça değerli bir balık türü olan kalkan balığı bıraktık. Düzenlenen bu etkinlik ile denizlerimizdeki yok olma tehditi altında olan canlı varlıklarımızın zenginleştirilmesini sağlayacaktır.İlimiz ve ülkemizin denizlerinin geleceği için yapılan bu etkinlik çok önemlidir.

“ÇOCUKLARIMIZ DENİZİ VE BALIĞI DAHA YAKINDAN TANIDI”

Proje kapsamında öğrencilere deniz ve deniz canlılarını tanıma ve koruma bilincinin aşılanması hedeflenmiştir. Özellikle, Karadeniz’de nesli tehlike altında bulunan mersin balıkları hakkında geniş bilgiler verildi.

Eğitimine katılan Bahçecik İmam Hatip Ortaokulu 8 F Sınıf Öğretmeni Burhanetttin COŞTAN ise “ Su Ürünleri Enstitü Müdürlüğümüze yapmış olduğumuz Teknik gezi ile öğrencilerimiz kıyı şehri olmamıza rağmen Deniz hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığımızı, etkinlik sayesinde Karadeniz’i ve içerisinde yaşayan balıklar hakkında bilgi edindik. Ayrıca öğrencilerimiz balıkların biyolojisi, boy ölçümü ve Karadeniz hakkında bilgilendirilerek balıklarla bizzat temas ederek denize kalkan balığı bırakma imkânına sahip oldular. Okul, aile ve öğrencilerin ortaklaşa hareket ederek yapılacak bu tür etkinliklerin öğrencilerimizin eğitimlerindeki başarılarını uygulamalar ile pekiştirerek artıracaklarını belirtti

ÇEVRE GÖNÜLLERİNİN SAYISI ARTACAKTIR

Kişilerin birçok özelliğini çok küçük yaşlarda kazandığı aşikârdır. Hedef kitlesini yarının gençleri olarak belirleyen “Denizimi Tanıyorum ve Koruyorum” Bilim ve Toplum projesi, geleceğin emanet edileceği​çocukların doğaya ve canlılar arasındaki ilişkilere bakış açısını geliştirmeye ve donanımlı çevre gönüllüleri yetiştirmeye katkı sağlayacağına inanılmaktadır.