Tescil Yılı: 2009
Çeşit Sahibi Kuruluş :
Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü
Morfolojik Özellikleri :
1. Kılçıklı ve beyaz başaklı, beyaz taneli,
2. Başakları orta uzunlukta, seyrek ve yarı
yatık,
3. Orta boylu ve sağlam saplı, yatmaya
dayanıklıdır.
Tarımsal Özellikleri :
1. Orta geççi, soğuğa ve kurağa dayanıklılığı
iyi,
2. Kardeşlenmesi yüksek,
3. Gübreye reaksiyonu oldukça iyi,
4. Tane dökmeyen ve harman olma kabiliyeti
iyi olan bir çeşittir.
Verimi :
Verim Potansiyeli : Kuru şartlarda 270-350 kg/da'dır. Bir sulama yapılan alanlarda 350-600 kg/da
Hastalık ve Zararlı Durumu:
1.Sarı pasa dayanıklıdır.
2. Kara pasa orta dayanıklı ve kahverengi pasa hassastır.
3.Rastık ve Sürmeye hastalıklarına karşı tohum ilaçlaması yapılmalıdır
Kalite Özellikleri :
1. 1000 tane ağırlığı 30-32 g,
2. Hektolitre ağırlığı 76-81 kg,
3. Sedimantasyon değeri ise 30-40,
4. Tanede protein %12-14
5. Ekmeklik kalitesi orta düzeyde olup uygun gübreleme ve yetiştirme tekniği ile kalite değerleri yükselmektedir.
Tavsiye Edilen Bölgeler :
İç Anadolu ve Geçit bölgeleri ve benzer yörelerin yarı taban ve taban alanlarına önerilmektedir.Orta erkenci olması nedeniyle ilkbaharda geç gelen yağışlardan faydalanarak yüksek verim düzeylerine ulamaktadır.
Çeşidin yetiştirilmesi ile ilgili bazı öneriler:
-Tohumluk Miktarı: 18-20 kg/da setifikalı tohum
- Ekim zamanı: 01-15 Ekim tarihleri arası
- Ekim derinliği: 4-5 cm
- Gübreleme: Toprak analizi sonucunda tavsiye edilen miktardır