Ekmeklik Bugday
Tescil Yılı: 1991
Çeşit Sahibi Kuruluş : Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü
Morfolojik Özellikleri :
1. Kılçıklı ve beyaz kavuzlu,
2. Başakları uzun, orta-sık ve yarı yatık,
3. Kırmızı,sert taneli,
4. Başakta tane sayısı yüksek,
5. Sağlam saplı ve orta boyludur.
Tarımsal Özellikleri :
1. Alternatif gelişme tabiatında,
2. Yabancı otlarla rekabeti iyi,
3. Soğuğa, kışa ve kurağa dayanıklı,
4. Gübreye reaksiyonu çok iyi,
5. Harman olma kabiliyeti iyidir.
Verim Özellikleri: Kuru şartlarda 250-400 kg/da
Hastalık ve Zararlı Durumu:
1. Sarı pasa yapay epidemi altında hassas,
2. Kara pasa orta dayanıklı ve kahverengi pasa hassastır.
3.Rastık ve Sürmeye hastalıklarına karşı tohum ilaçlaması yapılmalıdır.
Teknolojik Özellikleri :
1. 1000 tane ağırlığı 27-30 g,
2. Protein oranı % 12-14
3. Hektolitre ağırlığı 76-79 kg arasında,
4. Sedimantasyon değeri 35-40,
5. Ekmeklik kalitesi birinci sınıftır.
Tavsiye Edilen Bölgeler :
İç Anadolu ve Geçit Bölgeleri ile benzeri yörelerin yarı taban ve taban alanları ile özellikle yüksek alanlarına ve sert kılçıklı olması nedeni ile domuz zararının görüldüğü yerlere tavsiye edilir.
Çeşidin yetiştirilmesi ile ilgili bazı öneriler:
-Tohumluk Miktarı: 18-20 kg/da setifikalı tohum
- Ekim zamanı: 01-15 Ekim tarihleri arası
- Ekim derinliği: 4-5 cm
- Gübreleme: Toprak analizi sonucunda tavsiye edilen miktardır
Üretim Hakkını Alan Firma: TİGEM