T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Enstitümüz Biyoteknoloji Araştırma Merkezi’nde “Yerli Mikrobiyal Enzim Üretimi” konulu toplantı gerçekleştirildi.

Yayın Tarihi : 9.06.2017

Endüstriyel açıdan önemi bulunan pek çok proses, biyoteknolojik ve enzimatik süreçlerle çok daha kolay gerçekleşmektedir. Bu nedenle enzimlerin endüstride kullanımı kaçınılmaz olmuştur. Enzimlerin endüstride kullanılması ile yüksek basınç ve sıcaklık gibi enerji gerektiren koşulların ortadan kalkması ekonomik açıdan yarar sağlamaktadır.

Gıda sektöründe farklı amaçlarla enzimler yaygın olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde, gıda ürünlerinde kullanılan enzimler yurtdışından temin edilmektedir. Elde edilen istatistik bilgilerine göre 2015 yılında yaklaşık 9,700 ton enzim ithal edilmiş olup 263 milyon TL'ye karşılık gelmektedir.

Son yıllarda ülkemizde yerli enzim üretimi de dahil olmak üzere yerli ürün üretimine yönelik AR-GE çalışmalarına başlangıç oluşturulması, yurtdışına bağımlılığın azaltılması ve Türkiye ekonomisine katkı sağlanması konuları ülke gündeminde yer almaktadır.

Bu kapsamda Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünün talimatı üzerine 07 Haziran 2017 tarihinde Biyoteknoloji Araştırma Merkezi Toplantı Salonunda konu ile ilgili fikir alışverişine yönelik "Yerli Mikrobiyal Enzim Üretimi" konulu bir çalışma toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıda Hacettepe Üniversitesi, ODTÜ ve Çukurova Üniversitesi'nden davet edilen konu uzmanı Öğretim Üyeleri, Biyoteknoloji Araştırma Merkezi ve Enstitümüz Kalite Değerlendirme ve Gıda Bölümü Başkanı ve AR-GE Uzmanları ile Hayvan Sağlığı Gıda ve Yem Araştırmaları Daire Başkanlığı temsilcisi yer aldı.

Toplantıya Biyoteknoloji Araştırma Merkezi Bölüm Başkanı Dr. Hümeyra YAMAN tarafından gerçekleştirilen Biyoteknoloji Araştırma Merkezi AR-GE çalışmalarını içeren bilgilendirme sunumu ile başlandı ve Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü İlhan SUBAŞI'nın Oturum Başkanlığında katılımcı konu uzmanlarının görüş, öneri ve katkıları ile devam edildi.

Davetli Öğretim Üyeleri ve katılımcı AR-GE Uzmanlarının tavsiye kararı niteliğinde görüş ve önerilerini içeren Çalışma Toplantısı Raporu Genel Müdürlüğe sunulmak üzere Biyoteknoloji Araştırma Merkezi AR-GE Uzmanları Dr. Arzu ÜNAL ve Uzm. Ülkü Selcen DEMİR tarafından hazırlandı.