Ankara Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile Kırıkkale, Yozgat ve Çorum Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüklerinin birlikte yürüttüğü 'Mikrobiyal Gübre İle Baklagil Tohumlarını Aşılamanın Verime ve Dane Azot Kapsamına Etkilerinin Çiftçilerimize Benimsetilmesi Yayım Projesi"nin 2015 yılı demonstrasyon çalışması başarı ile gerçekleştirildi. Çalışma, Kırıkkale – Merkez - Pazarcık, Yozgat – Merkez - Fakıbeyli ve Çorum – Ortaköy - Fındıklı köylerinde çiftçi tarlalarında 1 er dekarlık alanlarda Kontrol, Mikrobiyal gübre ve Kimyasal gübre uygulamaları olmak üzere toplam 3 dekarlık alanda Azkan nohut çeşidi ile kuruldu.
Ankara Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Dr. Derya Sürek liderliğinde Dr. Nesime Cebel, Dr. Suay Bayramin, Songül Dalcı, Aynur Dilsiz, Vecihe İncirkuş, Fatma Elbaşı, Fikret Yıldırım, Celal Koca ve Uğur Bay ile Kırıkkale Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden Proje il sorumlusu Hacı Yılmazer, Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden proje il sorumlusu Osman Akarsubaşı, Çorum Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden proje il sorumlusu Müslüm Fidan ve il müdürlükleri teknik personelleri katıldı.
Bilindiği üzere bitkisel ve hayvansal besinlerin esas kaynağı olan toprağın verim gücünü en yüksek seviyeye ulaştırabilmek, fiziksel ve kültürel işlemlerin yanı sıra, bitki besin maddelerini dengeli ve yeterli seviyede toprakta bulundurmakla mümkündür. Herhangi bir yolla toprağa dâhil olan maddelerin parçalanmasında ve dolayısıyla besin elementlerinin döngüsünden sorumlu olan toprak mikroorganizmaları, toprakta meydana gelen pek çok kimyasal değişimin içinde aktif rol alır. Bunlardan mikoriza mantarları, bazı mineral besin maddelerinin yarayışlılığını arttırırken, toprakta serbest olarak azot tespit eden azoto bakteri de toprak havasında gaz halinde bulunan azotu, bitkilerin gelişmesi için bitki köklerinin kullanabilecekleri çözünebilir azotlu bileşikler haline dönüştürürler.
Toprakta biyolojik azot tespitini gerçekleştiren mikroorganizmalar ya toprakta serbest yaşayarak ya da herhangi bir baklagille ortak yaşayarak havadaki azotu tespit ederler ve bitkiye verirler. Tespit ettikleri azot miktarının fazlalığı ve tanınma kolaylıkları bakımından, baklagil bitkileriyle ortak yaşayan mikroorganizmalar ülkemizde oldukça yoğundur. Baklagil bitkileri havadaki azotu kendi başlarına kullanmazlar. Azotun tespiti ortak yaşama sonucu baklagillerin köklerinde oluşan, nodozite adı verilen yumrucuklar içinde yaşayan mikroorganizmalar sayesinde gerçekleşir. Bu yüzden havadaki serbest azottan yararlanmak için baklagil bitkileri ekilirken, bu canlıların toprakta bulunması, eğer yoksa tohumların bu canlılar ile hazırlanan mikrobiyal gübre veya nodozite bakteri kültürü dediğimiz maddeler ile kaplanması gerekir ki bu işleme aşılama denir.
Son yıllarda mikroorganizmaların kimyasal gübre ve pestisitlerin oluşturduğu problemleri çözmede alternatif olmaları nedeni ile tarımda kullanılmaları oldukça yaygınlaşmıştır. Günümüzde toprak verimliliğini arttıran ve bitki gelişime katkıda bulunan çok çeşitli mikrobiyal kültürler ve aşılama materyallerini piyasada ticari olarak bulunmakta olup, ülkemiz şartlarına uygun ve denenmiş ürünlerin tercih edilmesi çiftçilerimizin yararına olacaktır.