T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Kurumsal Mükemmellikte Paydaş Katılımı Çalıştayı

Yayın Tarihi : 15.12.2016

Enstitümüz Aralık 2013 tarihinden itibaren tüm birimleri ile uluslararası standartlarda bir enstitü olabilmek amacıyla, kalite yönetim sistemine tüm paydaşların ihtiyaçlarını ve memnuniyetlerini ölçebilen modern yönetim anlayışı sürecini başlatmış ve EFQM (European Foundation for Quality Management) Mükemmellik Modelini kalite yönetim sistemine dahil etmiştir.

Enstitümüzde 25.02.2014 tarihinde "İyi Niyet Bildirgesi" nin imzalanmasıyla başlayan süreç bugüne kadar kesintisiz olarak devam ettirilmiştir. Enstitümüz özdeğerlendirmeler sonucunda kurumun iyileştirmeye açık alanlarını belirlemiş ve sürekli iyileştirmeler için yapmış olduğu projelerin denetimi Kal-Der tarafından yapılmış ve Enstitü denetimlerden başarı ile geçmiştir. Enstitümüz Kasım 2015 yılında Kal-Der tarafından düzenlenen 24.Kalite Kongresinde Kararlılıkta 2 yıldız almaya hak kazanmıştır. Bu tarihten itibaren de Enstitümüz Uluslararası Excellence Ödülünü kazanan kuruluşlar arasında yer almıştır.

Bu bağlamda kurumumuz her geçen gün kalitesini daha da artırmak ve daha da ileriye gitmek için "Kurum Hedef ve Faaliyetleri" planı oluşturulmuş ve 2016 yılı başından itibaren de paydaşların görüşlerini hem kurum web sitesi hem de kurumlara gönderdiği resmi yazı ile almıştır. Yapılan bu değerlendirilmeler ışığında kurumun ayrılmaz parçası olan paydaş görüşlerinin toplanması ve memnuniyetlerinin ölçülmesi amacıyla 12-13 Aralık 2016 tarihlerinde "Kurumsal Mükemmellikte Paydaş Katılımı Çalıştayı" düzenlenmiştir.

Çalıştaya, TAGEM Genel Müdürü Sn. Dr. Nevzat BİRİŞİK, Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Sn. Faruk FIRATOĞLU, EFQM sürecini başlatan TBMM'den Strateji Geliştirme Başkanı Sn. Naim ÇOBAN, TAGEM Toprak ve Su Araştırmaları Daire Başkanı Dr. Bülent SÖNMEZ, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden GÜNGÖR katılmıştır. Ayrıca Bakanlığımızın ilgili Genel Müdürlüklerinden temsilciler ile EFQM Mükemmellik Modeli Sürecini tamamlamış kurum olarak Sakarya Üniversitesinden Doç. Dr. Tuba CANVAR KAHVECİ, Kalder Ankara Şubesi Genel Sekreteri Aysun TELEK,  çiftçileri temsilen 82 yıllık hayatının neredeyse tamamını tarımla geçiren Gani ZOR ve diğer üreticiler iştirak etmiştir. Enstitünün bağlı olduğu TAGEM'in ilgili Daire Başkanları ve TAGEM'e bağlı Araştırma Enstitülerinden GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü, Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü, Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürü, Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürü, Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü, Uluslararası Hayvancılık Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürü, Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü Müdürü, Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürü, Atatürk Toprak, Su ve Tarımsal Meteoroloji Araştırma Enstitüsü Müdürü, Orta Karadeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü,  Uluslararası Tarımsal Eğitim Merkezi Müdürü, Ulusal Gıda Referans Laboratuvarı Müdürü, Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürü, Elazığ Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürü, Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürü, Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürü, Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürü, Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürü, Diyarbakır Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürü, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü, Bitkisel Biyoçeşitlilik, Geofit Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürü, Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü Müdürü ile Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü, Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Zeytincilik Araştırma Enstitüsü, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürü, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü,  Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, Niğde Patates Araştırma Enstitüsü, Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitülerinden temsilciler katılmıştır. Ayrıca   TRGM, Türkiye Toprak Bilimi Derneği , Kalder, Ankara Kalkınma Ajansı, FAO, MEB, STK ve Çiftçi kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan toplamda yaklaşık 150 kişilik bir katılım sağlanmıştır.

TAGEM Genel Müdürü Sn. Dr. Nevzat BİRİŞİK açılış konuşmasında tarımsal Ar-Ge' yi yöneten ve yönlendiren kuruluş olarak; yönetim ve yönetişim açısından mevcut paydaşlarıyla birlikte her kuruluşun başarılı olabilmesi için bir yönetim sistemi kurması gerektiğini, rol model olarak da Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsünde sürecin başlatıldığını belirtmiştir.

Geleneksel anlamdaki çoğu yönetim sistemlerinin, yönetimin içsel belirli bir boyutu ile ilgilendiğini, kurumların işleyişinde paydaşların beklentilerini ve aktif katılımlarına yönelik hedefleri ortaya koyamadığını, bununla birlikte hızla gelişen teknoloji ve üretim sürecinin karmaşık hale gelmesiyle, karar vericiler ve karar alıcılar arasında eşgüdüm, geri besleme mekanizmasının oluşturulmasının zorunlu hale geldiğini belirtmiştir. Bu çerçevede Uluslararası standartları yakalamada klasik kalite yönetim anlayışı yerine tüm paydaşların ihtiyaçlarını ve memnuniyetlerini dikkate alan modern yönetim anlayışını benimsemenin bütünleşik yönetişim açısından fırsatlar doğuracağını belirtmiştir.

Tarım reformu Genel Müdür Yardımcısı Sn. Faruk FIRATOĞLU açılış konuşmasında idari ve teknik açıdan yetki ve görev sorumlulukları ile fiziki ve teknolojik altyapısı itibariyle, Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsünün, alanında kalite anlayışını ön plana çıkaran akredite ve öncü bir kurum olduğunu belirtmiş ve gelecekte bugünden daha fazla Enstitüye ihtiyaç duyulacağını vurgulamıştır.

TBMM Strateji Geliştirme Başkanı Sn. Naim ÇOBAN TBMM'nin 2014 yılında başladıkları mükemmellik yolculuğu ile ilgili deneyimlerini ve bu tip çalıştayların faydalı olduğunu vurgulamış, karşılıklı bilgi alışverişinin önemli olduğuna değinmiş ve başlatılan bu işbirliğinin kesintisiz devam ettirilmesinin önemini vurgulamıştır.

Yüksek İhtisas Üniversitesi kurucu rektörü olan Prof. Dr. Mehmet Rüştü Karaman "Üniversite-Sanayi-Kamu İşbirliği" konulu sunumunda üniversite-sanayi işbirliğinde kamunun yer almasını gerektiren ana amaçlardan bahsetmiş ve Enstitünün bu yaklaşımının işbirliğini artırmada fırsat oluşturacağının altını çizmiştir.

Emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Rıza KANBER kalitenin önemini vurguladığı konuşmasında Enstitünün alanında öncü bir kuruluş olduğunu belirtmiştir.

Araştırma kurumunun birbiriyle ayrılmaz parçası olan teknik, idari ve yardımcı personellerin tümünün katılımıyla, mevcut ve geleceğine yönelik olarak ortak hedeflerinin oluşmasına ve olgunlaşmasına fırsat verecek oluşum, yöntem ve modelleri uygulamasının önemi üzerinde durulmuştur.

Ayrıca tüm konuşmacılar; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın toprak, gübre, su ve bitki analizlerinde referans olarak kabul ettiği laboratuvarlarıyla sektöründe 62 yıldan beri hizmet veren ve TSE EN ISO/IEC 17025 standartlarına uygun olarak TÜRKAK tarafından 2014 tarihinden itibaren tüm laboratuvarlarında akredite olmuş Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsünün; diğer tüm birimleri ile Uluslararası standartlarda bir Enstitü olabilmek amacıyla Aralık 2013 tarihden beri başlattığı EFQM (European Foundation for Quality Management) Mükemmellik modelini uygulamayı aynı azim ve kararlılıkta sürdürmesi gerektiğinin altını çizmiştir.

Çalıştay 2 gün süre ile devam etmiş; ilk günü açılış töreninin ardından öğleden sonra konuya ilişkin 5 çağrılı bildiri sunulmuştur. Çalıştayın 2.gününde de paydaş görüşleri toparlanarak Çalıştay Bildirgesi'nin oluşturulması ile son verilmiştir.

Bu süreçte emeği geçen başta TAGEM olmak üzere eğitimleri veren Ankara Kal-Der eğitmenlerine, model ve stratejik plan eğitimi projelerimizi maddi olarak destekleyen Ankara Kalkınma Ajansına, Çalıştaya katılan tüm paydaşlara ve Enstitü çalışanlarına teşekkür ederiz. 

Kurumsal Mükemmellikte Paydaş Çalıştayı Linki İçin Lütfen Tıklayınız.​

Tarım TV Haber Linki İçin Lütfen Tıklayınız.

Çalıştayımızın Sunulu Bildirileri;

1- Dr. Bülent SÖNMEZ.pdf

2- Dr. Aynur ÖZBAHÇE.pdf

3- Prof. Dr. Ayten NAMLI.pdf

4- Yrd. Doç. Dr. Tuba CANVAR KAHVECİ.pdf

5- Aysun TELEK (Kalder).pdf

6 -Dilek Kaya ÖZDOĞAN.pdf

7-Prof.Dr. Rıza KANBER.ppt

8-Prof.Dr. Mehmet Rüştü KARAMAN.ppt