T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

​Hayatın Sırrı Karbon: Organik Karbon Yönetimi

Yayın Tarihi : 24.05.2017

Hayatın Sırrı Karbon: Organik Karbon Yönetimi

Enstitümüz tarafından FAO destekli olarak 2012-2015 yılları arasında yaklaşık bir milyon bütçe ile "Ülkesel Coğrafi Toprak Verimliliği ve Organik Karbon (TOK) Bilgi Yönetim Sistemi" (UTF/TUR/057/TUR) projesi yürütülmüştür. Bu amaçla hem projenin çıktılarını paylaşmak hem de organik karbonun yönetimine ilişkin yeni yol haritasını oluşturmak amacı ile Enstitümüz tarafından 17.05.2017 tarihinde "Hayatın Sırrı Karbon: Organik Karbon Yönetimi" adlı panel düzenlenmiştir. Panele toplamda 75 kişi katılmışlardır.

Enstitü Müdürü Sn. Doç. Dr. Aynur ÖZBAHÇE teşekkür konuşmalarında küresel ısınmaya vurgu yapmış ve bunun sonucu olarak da iklim üzerinde meydana gelecek değişimlere dikkati çekmişlerdir. Açılış konuşmalarında Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdür Yardımcısı Sn. Dr. Necati TULGAR Enstitü tarafından FAO destekli olarak yürütülen proje ile Türkiye topraklarının organik karbon miktarının ilk olarak belirlenmesinin ve yine bu amaçla Enstitü bünyesinde oluşturulan ilk web portalının önemi üzerinde durmuşlardır. Konuşmalarında Panel ile ülkemiz açısından organik karbonun yönetimine ilişkin yeni stratejilerin belirlenmesinin de önemine vurgu yapmışlardır.    

Panel daha sonra Prof. Dr. İbrahim ORTAŞ moderatörlüğünde devam etmiştir. Bu oturumda TAGEM Toprak Su Kaynakları Araştırmaları Daire Başkanı Sn. Dr. Bülent SÖNMEZ "Toprak Organik Karbon Projesi",Geosys Şirketleri Müdürü Sn. Özgehan ÖZEN "Toprak Bilgi Sistemi Web Portal Tanıtımı", Dr. Mehmet KEÇECİ "Veri Tabanı Toprak Bilgi Sistemi " konularında sunum gerçekleştirmişlerdir. 

Düzenlenen panelde ayrıca Enstitümüz bünyesinde Türkiye de ilk defa gerçekleştirilen bu çalışmanın ve oluşturulan bu ilk "Ülkesel Toprak Bilgi Sistemi" web portalının tanıtımı sağlanmıştır.

Proje kapsamında Türkiye tarım topraklarının bazı fiziksel (EC, pH, tekstür, kireç) ve kimyasal (Toplam N, aP, aK OM, aCa, aMg, aMn, aZc, aFe) özelliklerine ait coğrafi veritabanının oluşturulması ve haritalandırılması yanı sıra Türkiye Topraklarının Organik Karbon Dağılım (%) Haritası ile Türkiye Topraklarının Karbon Bütçesi (t/ha) Haritası oluşturulmuştur. Topraklarımızın organik karbon içeriğinin belirlenmesi, coğrafi veritabanının ve Ülkemiz topraklarının Karbon haritasının oluşturulması amacı ile Türkiye'de yapılan ilk çalışma olarak büyük bir önem arz etmektedir.

Bu proje kapsamında elde edilen veri tabanının ve üretilen haritaların ilgili paydaşlara sunulması amacı ile de Enstitümüz bünyesinde "Ülkesel Toprak Bilgi Sistemi" adlı bir Web Portalı oluşturulmuştur.

Bu sayede elde edilen mekansal verilerin internet üzerinden bir web portalı şeklinde sunumunu ve analizini destekleyecek bir yazılım geliştirilmiş ve yine Enstitü bünyesinde bulunan coğrafi bilgi sistemleri (CIS-UA) altyapısı ile de entegre edilmiştir.

Bu çerçevede web portalı ile 3 katmanlı mimari üzerinde çalışan açık kaynaklı veri tabanı ve coğrafi bilgi sistemleri altyapısı oluşturulmuştur.

Bu çalışmalar sonucunda ilk kez altyapının ulusal ölçekteki mekansal veri altyapısı üzerinden veri kullanımı ve bu altyapıya hizmet vermesi ve internet ortamında erişilebilir bir mekansal veri portalı oluşturulması sağlanmış olup bu verilerin Enstitü yönetimi tarafından verilecek yetkiler doğrultusunda roller üzerinden farklı kullanıcılara kullandırılması, veri standartlarının geliştirilmesi, tematik haritalama ihtiyaçlarının giderilmesi ve kurumsal mekansal veri tabanının güncellenmesi imkanı elde edilmiştir.

Ayrıca panelde, bundan sonra da ülke topraklarının organik karbon yönetimine ilişkin konuda araştırma yapacak bilim adamları için de yol haritası oluşturmuştur.

Panel çıktısı olan "Panel Sonuç Raporu" da çok yakında web sitemiz üzerinden yayınlanacaktır.

Ülkesel Toprak Bilgi Sistemi Web portalı

Organik Karbon Bütçe Haritası

PANEL SUNUMLARI

1- Türkiye Toprakları Sayısal Veri Tabanının Oluşturulması, Haritalanması ve İzlenmesi

2-Toprak Organik Karbon Bilgi Sistemi Projesi

3- Toprağın Sırları