Enstitümüzün düzenlemiş olduğu "İmi Çeltik Demonstrasyonu Tarla Günü" 12.09.2014 tarihinde Edirne' nin İpsala ilçesine bağlı Paşaköy' de bulunan Dubacı Tarım İşletmeleri' nde gerçekleştirildi.
Saat 12:00’ da başlayan programa Enstitümüz Müdürü Dr. Adnan Tülek, İpsala Belediye Başkanı Mehmet Kerman, İpsala Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Levent Arslan, İpsala, Keşan, Havsa, Hayrabolu, Gönen, Biga, Çanakkale Ziraat Odaları ve İlçe Tarım Müdürlükleri Temsilcileri, Ticaret Oda Borsa ve Birlik Başkanları, Özel Sektör Temsilcileri, Tarım Danışmanları, Çiftçi TV, TRT/Anadolu Ajansı Muhabiri ve yerel basın mensupları ile çok sayıda üretici katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan program açılış konuşmaları ile devam etti. Enstitümüz Toprak ve Su Kaynakları Bölümü Başkanı Dr. Sami Süzer’ in sunumunda gerçekleşen programda ilk açılış konuşmasını Dubacı Tarım İşletmeleri Sahibi Sami Dubacı gerçekleştirdi.
Böyle bir etikliğe ev sahibi yapmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirten Sami Dubacı, harmanın yaşanıldığı şu günlerde üreticilerin hayırlı ve bereketli bir harman dönemi geçirmelerini temenni ederek tanıtımı gerçekleştirilecek olan yeni teknoloji "İmi Çeltik Demonstrasyonun" tüm üreticiler için hayırlı olmasını diledi.
Daha sonra konuşmasını yapmak üzere İpsala Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Levent Arslaner, kürsüye geldi.
Arslaner, konuşmasında İpsala’da çeltiğin ağırlıkta olmasından dolayı gurur duyduğunu belirtti ve üreticinin iklim şartları ile gerçekleştirdiği mücadeleye değinerek Enstitümüzün çalışmalarını gerçekleştirdiği yeni teknoloji için teşekkürlerini sundu. Arslaner, tanıtımı gerçekleştirilecek olan İmi Teknolojisinin tüm çiftçilere hayırlı olmasını diledi.
Daha sonra açılış konuşmasını gerçekleştiren Enstitümüz Müdürü Dr. Adnan Tülek, Türkiye’nin çeltik üretimindeki başarısına uluslararası alanda gıptayla bakıldığını söyledi.
Tülek sözlerine şöyle devam etti: “Çeltikçilerin en büyük sıkıntısı çeltik tarlalarında görülen kırmızı çeltik mücadelesidir. Bugün burada da kırmızı çeltikle mücadele için geliştirilen çeşitler hakkında bilgi vereceğiz. Kırmızı çeltik, verimi ve kaliteyi etkileyen en önemli unsurlardan biridir. Nerdeyse İpsala ovasında özellikle her geçen gün artan bir sorun hale geliyor. Yeni çeşit adayları da bu sıkıntıyı gidermek için çeşitlerdir.”
İpsala Belediye Başkanı Mehmet Kerman ise çeltikçilerin en büyük sıkıntısı haline gelen kırmızı çeltiğe karşı üretilen bu çeşit tanıtımına katılan ve duyarlılıktan dolayı herkese teşekkür etti.
Daha sonra Enstitümüz Serin İklim Tahılları şube şefi Dr. Halil Sürek üreticilere yeni ürün hakkında bilgiler verdi. Sürek, "Kırmızı çeltik denmesinin sebebi, kavuzsuz tanesinin kırmızı bir tabaka ile kaplı olmasıdır. Bu nedenle, pirince işleme sırasında fabrikatörler, bu kırmızı tabakayı temizlemek için ürüne biraz fazla beyazlatma işlemi uygularlar. Bu da pirinç randımanını düşürür. Bu işlemi yapmadıklarında , fotoselle temzileme sırasında, ürün içerisinde kırmızı taneleri temizlemek için, daha fazla zaman ve enerji harcarlar. Aynı zamanda, ürün randımanı düşer." dedi. Sürek ayrıca, yeni ürünün ABD, İtalya, İspanya, Bulgaristan, Yunanistan ve Güney Amerika’da kullanıldığını Enstitü olarak 2007 yılında çalışmalara başladıklarını 5 çeşit üründe bu ürünü denediklerini çalışmaların ardından 2016 yılında piyasaya çıkacağını ve bu ürünün GDO olmadığını farklı bir çalışma yapıldığını söyledi.
Dr. Halil Sürek tarla başında yeni ürünü üreticilere göstererek onların sorularını yanıtladı.