Enstitümüz Aspir Islah çalışmaları kapsamında geliştirilen Oleik tipte Aspir çeşidimiz, 31.03.2015 tarihinde, Ankara’da Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü’nde yapılan Tescil toplantısında “OLAS” ismiyle tescil edilmiştir. Bu çeşidimiz, dikenli, sarı çiçekli olup yağ oranı % 39-40 dır. Oleik yağ asidi oranı ise % 73-75 tir. Bu özellikleri nedeniyle, “OLAS” aspir çeşidi, şu anda Ülkemizdeki yağ oranı ve oleik yağ asidi yüksek ilk ve tek çeşittir. Bu çeşit, ihale yolu ile Ankara’nın Bala ilçesinde bulunan “Özerler Un ve Yağ Sanayii” ile yine Ankara’nın Şereflikoçhisar ilçesinde bulunan “Hisar Tohum” şirketlerinin oluşturduğu bir ortaklığa 7 yıllığına devredilmiştir. Bu çeşidimize ait tohumluklar, bahsi geçen bu şirketlerden temin edilebilecektir. Çeşide ait özellikler aşağıda verilmiştir.
Buna ilaveten yine Oleik tipte bir çeşidimiz “ASOL” ismiyle üretim izni almıştır. Bu çeşidimizde % 39-40 oranında yağ ve % 70-75 oranında Oleik yağ asidi içermektedir. Dikenli ve sarı çiçekli bir çeşittir.
OLAS aspir çeşidi özellikleri için tıklayınız.
Yine Enstitümüz Soya Islah çalışmaları kapsamında melezleme yolu ile geliştirilen Soya çeşidimiz, 31.03.2015 tarihinde, Ankara’da Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü’nde yapılan Tescil toplantısında “TRAKSOY” ismiyle tescil edilmiştir. Bu çeşidimiz, mor çiçekli olup, yağ oranı, yağ verimi ve protein oranı bakımından diğer çeşitlerden üstündür. Tohum göbek rengi soluk siyah renkte, bakla rengi ise koyu gri (kahvemtrak) renktedir. Yağ oranı % 22 olup, protein oranı ise % 39 dur. Çeşide ait özellikler aşağıda verilmiştir.
Buna ilaveten, yüksek verimli bir soya çeşidimiz “MERSOY” ismiyle üretim izni almıştır. Bu çeşidimiz beyaz çiçekli olup, bakla rengi ve tohum göbek rengi (hilum) kahverengidir. III.olgunlaşma grubundan bir çeşittir. Ancak, birkaç gün daha geçcidir.
TRAKSOY soya çeşidi özellikleri için tıklayınız.