Meyveler

Enstitümüz tarafindan seleksiyon ve adaptasyon sonucu elde edilen çesitlerimiz.​​​

​Çilek Çeşitlerimiz



ATA – 77 Tioga x Cruz melezi
 Meyveleri orta iri, meyve dış rengi parlak kırmızı, meyvenin saptan kopması kolay, meyve eti sert, meyve kalp şeklinde, tad ve kokusu çok iyi. Sofralık özellikte olmasına rağmen derin dondurulmaya da uygun bir çeşit.
EREN – 77 Osmanlı x Tufts melezi
Meyveleri orta iri, konik şekilli, meyve dış rengi parlak kırmızı, meyvenin saptan kopması kolay, tad ve kokusu çok iyi, meyve kalitesi iyi ve meyve eti sert Derin dondurulmaya uygun, sofralık özellikte bir çeşit.
HİLAL – 77 Osmanlı x Tufts melezi
Meyveleri orta iri, kalp şeklinde, meyve dış rengi parlak kırmızı, meyvenin saptan kopması çok kolay, tad ve kokusu çok iyi, meyve kalitesi iyi ve meyve eti sert. Derin dondurulmaya uygun, sofralık özellikte bir çeşit.
BOLVERİM – 77 Tioga x Yalova-104 melezi
 Meyveleri iri, meyve dış rengi parlak açık kırmızı, meyvenin saptan kopması kolay, meyve eti sertliği orta, şekli basık köşeli, meyve tadı orta, Derin dondurulmaya uygun.
DORUK – 77 Tufts x Cruz melezi
Meyveleri küçük, meyve dış rengi parlak kırmızı, meyvenin saptan kopması kolay, meyve eti oldukça sert. Derin dondurulmaya uygun özellikte,  sofralık olarak da kullanılabilir.
DORUKHAN – 77 Tufts x Cruz melezi
 Meyveleri orta iri, meyve dış rengi parlak kırmızı, meyvenin saptan kopması kolay, meyve eti sert. Oldukça verimli. Sofralık özellikte olmasına rağmen, derin dondurulmaya uygun bir çeşit.
ERENOĞLU – 77   Cruz x Tioga  melezi
 Meyveleri iri, meyve dış rengi parlak kırmızı, meyvenin saptan kopması kolay, meyve eti orta sert. Tad ve koku çok iyi, kalp şeklinde, saptan kopması çok kolay. Meyve kalitesi çok iyi. Sofralık kalitesi yüksek bir çeşit.
YALOVA 15 : (Tioga x Arnavutköy) ''Tioga x Arnavutköy'' çesitlerinin melezlemesi sonucunda Enstitümüzce islah edilip, 1985 yilinda üretime sunulmustur. Bitkisi kuvvetli gelisir. Kloroza dayanikli, meyve eti orta sert, tat ve kokusu çok iyi, yerli çesitlerimizi aratmayacak bir aromaya sahiptir. Saptan kopmasi çok kolaydir. Derin dondurulmaya uygun olan bu çesit Akdeniz Bölgesi disinda tüm bölgelere önerilir.
YALOVA 104 : (Yalova-13 x Tioga) ''Yalova-13 x Tioga'' çesitlerinin melezlenmesi sonucunda Enstitümüz tarafindan islah edilip, 1985 yilinda üretime sunulmustur. Bitkisi kuvvetli ve orta yayginlikta gelismektedir. Kloroza dayanikli, çiçek sapi orta uzunlukta, meyve koyu kirmizi, tat kalitesi iyi, meyve sekli basik konik, hafif dilimli, meyve içi dolu, meyve eti sert, meyveler oldukça iri, orta geçci bir çesittir. Hasadin baslangicinda meyvelerde sekil bozuklugu görülebilmektedir.
YALOVA 416 : (Aliso x Yalova-104) ''Aliso x Yalova-104'' çesitlerinin melezlenmesi sonucunda Enstitümüz tarafindan islah edilip, 1993 yilinda üretime sunulmustur. Bitkisi kuvvetli gelisir. Meyve eti orta sert, tat ve kokusu iyi, saptan kopmasi kolaydir. pH'nin yüksek oldugu kireçli topraklarda demir klorozuna duyarlidir. Orta erkenci, sofralik ve sanayi çesididir. Meyve içi dolu, oldukça verimli, meyve sekli boyunlu-konik, meyve parlak kirmizi ve meyve eti açik kirmizidir. Marmara ve Karadeniz Bölgelerine önerilir.​

Üzüm Çeşitlerimiz


PEMBE 77: Geç zamanda olgunlaşan omca üzerinde beklemeye uygun salkımlara sahiptir. Kalın kabuk yapısı ve nispeten sert meyve eti sayesinde raf ömrü ve yola dayanımı uzundur.  Tane iriliği 7-8 gr ve verim 8-10 kg/omca olup, özellikle geç mevsim hasat düşünülen yüksek yerler ile Marmara ve İç Anadolu için uygundur. Pembe renkli olup gece gündüz sıcaklık farkı olan yüksek yerlerde daha iyi renk almaktadır.
İSMETBEY: Yalova koşullarında orta mevsimde (Ağustos 3-4.hafta) olgunlaşan koyu renkli bir çeşittir.  Meyveleri hafif sert bir yapıya sahiptir.   Verim 10-15 kg/omca ve salkım iriliği 7 gr civarındadır.  Omcaları kuvvetli gelişme göstermektedir.   Özellikle hasat zamanının Ege Bölgesinde Cardinal ve Alfons arasındaki boşluğa denk gelmesi önemli bir avantaj olup özellikle bu bölge için uygun bir çeşittir.
ATAK 77: Geç zamanda olgunlaşan son turfanda beyaz renkli bir çeşit olup, özellikle geç mevsim hasat düşünülen yüksek yerler ile Marmara ve İç Anadolu için uygundur.  Omca üzerinde salkımlar uzun süre bekletmeye ve soğuk depolamaya uygundur. Verim 10-12 kg/omca olup, tane iriliği 8 gr civarındadır.  Gözleri çok geç uyanır ve don tehlikesine karşı bu avantaj sağlar.
USLU : (Hönüsü x Siyah Gemre) 1988 yilinda Kurulusumuz tarafindan tescil ettirilmistir. Çok erkenci özelligi ile dikkat çeken sofralik bir çesittir. Tane yapisi uzun-oval, 6-7 gram agirlikta, kabuk kirmizi renkli ve ince, eti gevrek, 2-3 çekirdeklidir. Salkimi orta büyüklükte (250-400 gram) konik, seyrek ve orta dallidir. Kuvvetli gelisen asmalari kisa ve karisik budamaya uygundur. Neferiye vermeye uygun olup, bazen salkim seyreltmesi gerekir. Uslu çesidi Akdeniz sahil kusaginda Haziran'in ikinci yarisindan sonra hasat edildigi gibi bu tarih örtü altinda 15-20 gün erkene alinabilir.
YALOVA INCISI : (Hönüsü x Siyah Gemre) 1988 yilinda Kurulusumuz tarafindan tescil ettirilmistir. Oldukça erkenci sofralik çesitlerdendir. Tane yapisi oval-orta, kalin kabuklu, beyaz renkli, orta irilikte (6-7 gram), tane eti az sulu, 2-3 çekirdeklidir. Salkimlari orta büyüklükte (250-300 gram) konik ve orta sikidir. Kabuk iyi renk yapar. Akdeniz sahil kusaginda Haziran sonu-Temmuz basinda hasat edilir. Örtü altinda bu süre Haziran basina kadar çekilebilir. Orta ve uzun budanmasi gereken bir çesit olup, fazla yüklü asmalarda seyreltme yapilmalidir.
ATA SARISI : (Beyaz Çavus x Cardinal) 1988 yilinda Kurulusumuz tarafindan tescil ettirilmistir. Orta mevsimde olgunlasan sofralik çesitlerdendir. Taneleri çok iri (10-12 gram), kabuk rengi beyaz, orta kalinlikta, seffaf ve damarli yapidadir. tane eti az sulu, gevrek, 2-3 çekirdeklidir. Salkim orta veya büyük (400-500 gram), konik ve sikidir. Özellikle tanelerin iriligi sofralik degerini artiran bir unsurdur.
YALOVA MISKETI : (Royal x Perle de Csaba) 1988 yilinda Kurulusumuz tarafindan tescil ettirilmistir. Erkenci sofralik çesitlerimizdendir. Tane iriligi orta, az sulu, misket kokulu, 2-3 çekirdekli, kabuk rengi mavi siyah renktedir. Ancak bu renk iç tarafa dogru siki tane yapisindan dolayi açik kalmaktadir. Sap taneden zor ayrilir ve kabuk kalinligi ortadir. Kuvvetli gelisen ve neferiye vermeye meyilli olan bir çesittir. salkimlari küçük, orta büyüklükte ve orta sikliktadir.
YALOVA BEYAZI : (Beyaz Çavus x Cardinal) 1994 yilinda Kurulusumuz tarafindan tescil ettirilmistir. Erkenci sofralik çesitlerimizdendir. Salkim orta-büyük yapidadir. Tane iri, yuvarlak sekilli, kabuk rengi yesil-sari, kabuk orta-kalin yapida, tane eti renksiz, az sulu, kokusuz ve 1-3 çekirdeklidir. Sürgünleri orta kuvvette gelisme gösterir. Kisa ve karisik budamaya uygundur. Oldukça verimli bir çesittir
YALOVA ÇEKIRDEKSIZI : (Beyrut Hurmasi x Perlette) 1988 yilinda Kurulusumuz tarafindan tescil ettirilmistir. Tane oval, beyaz, orta irilikte(4-5 gram) ve ince kabukludur. Tane eti az sulu ve gevrektir. Çekirdeksiz (stenospermokarpik) yapida taneleri vardir. Salkim orta-büyük (250-300 gram), konik ve orta sikidir. Erkenci bir çesittir. Asmalari kuvvetli gelisir, orta verimlidir. Uzun budamaya uygundur. Hasat dönemine yakin tane ucunda bazen çatlama görülmektedir.
ERGIN ÇEKIRDEKSIZI : (Beyrut Hurmasi x Perlette) 1990 yilinda tescil edilmistir. Tane yuvarlak, beyaz, orta iri (3,5-4.0 gram, 18x20 mm) orta kalin kabukludur. Tane eti az suludur. Çekirdeksiz yapida (stenospermokarpik) taneleri vardir. Salkimlar orta veya büyük (400-600 gram) konik sekilli ve sikidir. Erkenci çesitlerimizdendir. Asmalari kuvvetli gelisir, çok verimlidir. Karisik budamaya uygundur. Giberellik asit (GA) uygulamasi ile taneler irilestirilebilir. Ancak salkim sikligini azaltmak için çiçeklenme döneminde 10-15 ppm GA ile seyreltme yapilmalidir.
SAMANCI ÇEKIRDEKSIZI : (Beyaz Sam x Perlette) Tane oval, iri (5-6 gram, 17x22 mm), beyaz ve ince kabukludur. Tane çok gevrek, az sulu ve serttir. Salkimlar orta büyük (250-300 gram), dalli, konik ve seyrektir. Erkenci bir çesittir. ve iyi bir renk yapar. Çok verimli ve çekirdeksiz bir çesittir. Giberellik asit (GA) ile taneler oldukça irilestirilebilir (7-8 gram, 20x26 mm). Seyreltme uygulamasi gerekmez, kuru üzüm üretimine de uygundur. Tanelerin gevrekligi çok dikkati çeken bir özelliktir. Asmalari kuvvetli gelisir ve uzun budamaya uygundur.

ARİFBEY (ÜZÜM): Hasat zamanı orta mevsim (Marmara'da Ağustos sonu). Sofralık olarak değerlendirilen taneleri iri (7–8 gr) ve uca doğru sivrilen bir yapıya sahiptir. Omcaları orta kuvvette gelişme göstermektedir. Özellikle düşük şeker ve asit oranı ile şeker hastaları için oldukça uygun bir üzümdür. Parlak altın sarısı rengi oldukça dikkat çekicidir. Özellikle sıcak bölgelerde daha iyi renklenme olmaktadır. Depolamaya uygun ve mantari hastalıklara toleranslı bir çeşittir. Özellikle sofralık üzümlerde özellikle aranan bir özellik olan düşük tane sıklığına sahiptir. Hasat Periyodu: Orta–Geç. Verim: 15 kg/omca. Önerilen Bölgeler: Marmara, İç Anadolu, Güneydoğu, Akdeniz ve Ege. Tescil Tarihi: 2013




Ceviz Çeşitleri


YALOVA-1 : Agaci yayvan ve kuvvetli bir taç gelismesine sahiptir. Salkimda meyveler 1-2'li olup, kabuk orta kalinlikta, az pürüzlü, oval sekilli bir çesittir. Meyve agirligi 17 gram, iç orani %50'dir. Yag orani %70, protein orani %23 olup, kabuktan ayrilmasi kolaydir. Kiyi bölgeler hariç (deniz etkisine açik olan yöreler) ceviz yetisen bütün bölgelerde yetistirilir. Nisan ayinin basinda yapraklanir. Geç donlarin görülmedigi yerlerde yetistirilmesi tavsiye edilir. Kuru ve taze ceviz olarak tüketilmeye elverislidir. 5 yasindaki bir agacin ortalama verimi 3-4 kg'dir. Eylül ayinin ortalarinda hasat edilir. Tozlayicilari; Yalova-4, Kaplan-86 ve Sebin çesitleridir.
YALOVA-3 : Dik, yayvan dalli olup, orta kuvvetli bir taç gelisimi gösterir. Salkimda meyveler 2-3'lü olusur. Ince kabuklu ve ovalimsi bir meyve sekline sahiptir. Meyve agirligi 13 gram, iç randimani %53'tür. Yag orani %69, protein orani %21 olup, kuru ceviz olarak tüketilmeye elverislidir. Kabuktan ayrilmasi çok kolaydir. 5 yasindaki bir agacin ortalama verimi 5-6 kg'dir. Ceviz yetisen tüm bölgelerde yetistirilir. Eylül ayi sonlarinda hasat edilir. Tozlayicilari; Yalova-1, Bilecik ve Tokat-1 (60TU-1) çesitleridir.
YALOVA-4 : Yayvan, dik dalli agaci orta kuvvette gelisme gösterir. Ceviz yetisen tüm bölgelerde yetisebilir. Erken çiçeklenir. Geç donlarin görülmedigi yörelerde yetistirilmesi tavsiye edilir. Meyveler 2-5'li olusur. Meyve içi dolgun olup, kabuktan kolay ayrilir. Tane agirligi 13 gram, iç orani %52, yag orani %69, protein orani %17'dir. Kuru ceviz olarak tüketilmeye elverislidir. 5 yasindaki bir agacin ortalama verimi 5-6 kg'dir. Eylül ayi sonlarinda hasat edilir. Tozlayicilari; Yalova-1 ve Kaplan-86 çesitleridir.
BILECIK : Dik, yayvan ve kuvvetli bir taç gelismesi gösterir. Kiyi bölgeler hariç, tüm bölgelerde yetistirilir. Özellikle geç donlarin görüldügü yörelerde yetistirilmesi tavsiye edilir. Meyve salkimi 2-3'lü olusur. %30 yan dallarda meyve yapar. Ince kabuklu, içi dolgun, kabuktan kolay ayrilir. Tane agirligi 13 gram, iç orani %53, yag orani %68, protein orani %18'dir. Kuru ceviz olarak tüketilmeye elverislidir. 5 yasindaki bir agacin ortalama verimi 6-7 kg'dir. Eylül ayi sonlarinda hasat edilir. Tozlayicilari; Sebin, Yalova-3 ve KR-2 (Y-1) çesitleridir.
SEBIN : Sik dalli, yayvan bir taç gelismesi gösterir. Kiyi bölgeleri hariç, ceviz yetisen tüm yörelerde yetisir. Özellikle geç donlarin görüldügü yörelere tavsiye edilir. Kaliteli ve çok verimlidir. Meyve salkimi 2-4'lü olup, %35 oraninda yan dallarda meyve olusur. Oval bir meyve yapisina sahiptir. Ince kabuklu, kabuktan kolay ayrilir. Içi dolgun, tane agirligi 12 gram, iç orani %63, yag orani %67, protein %17 olup, çiçekleri (homoganaus) kendine verimlidir. 5 yasindaki bir agacin ortalama verimi 7-8 kg'dir. Eylül ayi sonlarinda hasat edilir. Tozlayicilari; Bilecik ve KR-2 (Y-1) çesitleridir.
GÜLTEKIN-1 (KR-1) : Dik, kuvvetli bir taç gelismesi gösterir. Ceviz yetisen tüm bölgelerde yetisir. Iyi kaliteli, albenisi olan bir meyvedir. Kabuktan kolay ayrilir. Geç donlarin görüldügü yörelerde yetistirilmesi tavsiye edilir. Meyve salkimi 1-2'li olur. Tane agirligi 17 gram, iç orani %40, içi dolgun, açik beyaz renkli olup, taze ve kuru olarak tüketilmeye elverislidir. 5 yasindaki bir agacin ortalama verimi 3-4 kg'dir. Eylül ayinin ortalarinda hasat edilir. Tozlayicilari; Sebin ve Bilecik çesitleridir.
YAVUZ-1 (KR-2) : Yaygin, dik formlu bir taç gelismesi gösterir. Ceviz yetisen tüm bölgelerde yetisir. Özellikle geç donlarin görüldügü yörelerde yetistirilmesi tavsiye edilir. Meyve oval sekilli olup, kabuktan çok kolay ayrilir. Tane agirligi 17.4 gram, iç orani %56, içi dolgun, beyaz renklidir. Kuru ve taze ceviz olarak tüketilmeye elverislidir. 5 yasindaki bir agacin ortalama verimi 4-5 kg'dir. Eylül ayi sonlarina dogru hasat edilir. Tozlayicilari; Sebin, Yalova-3 ve Bilecik çesitleridir.
KAPLAN-86 : Dik, yayvan bir taç gelismesi gösterir. Ceviz yetisen tüm bölgelerde yetisir. Özellikle kiyi bölgelerde yetistirilmesi tavsiye edilir. Meyve salkimi 2-3'lü olur. Meyveleri elips seklinde olup, kabuktan kolay ayrilir. Taze ceviz olarak tüketilmeye elverislidir. Normal cevizlerden büyük meyveli olmasi dikkat çekicidir. Tane agirligi 24 gram, iç orani %40, protein %16, yag orani %68'dir. Bir yil çok, bir yil az meyve verir. 5 yasindaki bir agacin ortalama verimi 4-5 kg'dir. Içi orta dolgunlukta olup, 15 Agustos'tan itibaren hasat edilir. Tozlayicilari; Yalova-1, Yalova-3 ve Sebin çesitleridir.
SEN-1 (24-KE-25) : Dik, yayvan, kuvvetli bir taç gelismesi gösterir. Kiyi bölgeler hariç tüm bölgelerde yetistirilir. Özellikle geç donlarin görüldügü yerlerde yetistirilmesi tavsiye edilir. 2-3'lü meyve yapar. Kaliteli, verimli, içi dolgun, kabuktan kolay ayrilir. Çiçekler (homoganaus) kendine verimlidir. Meyve sekli yuvarlak, tane agirligi 17 gram, iç orani %54, içi dolgun olup, kabuktan kolay ayrilir. Protein orani %18, yag orani %74'tür. Kuru ceviz olarak tüketilir. 5 yasindaki bir agacin ortalama verimi 4-5 kg'dir. Eylül ayi sonlarina dogru hasat edilir. Tozlayicilari; Sebin, Yalova-1 ve KR-2 çesitleridir.
TOKAT-1 (60 TU-1) : Dik, yayvan bir taç gelismesi gösterir. Ceviz yetisen tüm bölgelerde yetisir. Çok ince kabuklu, içi dolgun, beyaz renklidir. Kabuktan kolay ayrilir. Meyve sekli yuvarlak olup, tane agirligi 12 gram, iç orani %63, protein %23, yag orani %71'dir. Taze ve kuru ceviz olarak tüketilmeye elverislidir. 5 yasindaki bir agacin ortalama verimi 5-6 kg'dir. Eylül ayinin ortalarinda hasat edilir. Tozlayicilari; Yalova-1, Yalova-3 ve Sebin çesitleridir.


Kestane Çeşitlerimiz


HACIIBIS (62305) : Seleksiyon yoluyla elde edilen Anadolu orijinli çesidimizdir. Agaci orta kuvvette ve yayvan sekilde gelisir. Verimi orta derecede, meyveleri küçük, genisçe ve oval sekillidir. Meyve kabugu kalin, tipik kestane kahverenginde ve parlaktir. Meyve eti krem renkli ve kalitesi iyidir. Eylül ayinin 3.haftasi olgunlasir. Erkenci ve sofralik tüketime uygun olan bu çesit, kestane dal kanseri ve mürekkep hastaligina hassastir. Tozlayicilari; Karamehmet (62304) ve Firdola (62309) çesitleridir.
OSMANOGLU (51101) : Seleksiyon yoluya elde edilen Anadolu orijinli çesidimizdir. Agaci orta kuvvette ve yayvan sekilde gelisir. Bol verimli, meyveleri orta iri büyüklükte, genisçe ve oval sekillidir. Meyve kabugu orta kalin, tipik kestane kahverenginde ve parlaktir. Meyve eti krem renkli, kalitesi oldukça iyidir. Eylül ayinin 3.haftasi olgunlasir. Erkenci ve sofralik tüketime uygun olan bu çesit, ayni zamanda kestane sekerlemesi sanayiinde de kullanilmaktadir. Kestane dal kanseri ve mürekkep hastaligina karsi oldukça hassastir. Tozlayicilari; Karamehmet (62304) ve Firdola (62309) çesitleridir.
HACIÖMER (52214) : Seleksiyon yoluyla elde edilen Anadolu orijinli çesidimizdir. Agaci zayif kuvvette, dik ve yari dik sekilde gelisir. Bol verimli, meyveleri küçük ve yuvarlagimsi sekillidir. Meyve kabugu ince, koyu kahverenginde ve parlaktir. Meyve eti krem renkli ve kalitesi iyidir. Ekim ayinin 3.haftasi olgunlasir. Oldukça geçci olan bu çesit sofralik tüketime uygun olup, ayni zamanda kestane hamuru sanayiinde de kullanilmaktadir. Kestane dal kanseri ve mürekkep hastaligina karsi oldukça hassastir. Tozlayicilari; 51314, 51206 ve 52510 no'lu tiplerdir.

VAKİT KESTANESİ : Ağacı zayıf kuvvette yarı dik bazen yayvan gelişir. Çok verimli bir çeşittir. Dal kanserine hassastır. Meyveleri konik şeklinde, meyve kabuğu orta kalınlıkta, kahverengi renkli, meyve eti krem renginde kaliteli bir çeşittir. Sofralık tüketime uygun bir çeşittir. Tozlayıcıları: Sarıaşlama, Dursun Kestanesi (61316). Hasat Periyodu: Eylül ayının son haftası olgunlaşır. Tescil Tarihi: 1990



Armut Çeşitlerimiz


Akçay 77 : Agaçlari bodur ve yari-bodur klon anaçlar üzerinde orta kuvvette, dik veya yari-dik olarak gelisme gösterir. Erken verime baslar, orta mevsimde çiçeklenir ve hasat zamani genellikle Temmuz ayinin son haftasidir. Meyveleri basik armut sekilli 260-280g agirliginda, sari-yesil renkli, meyve eti sulu ve tereyag grubunda bir çesittir. Sik dikime uygun olan bu çesit -1 ila 0 oC depo sartlarinda 3-4 ay depolanabilir

Kiraz Çeşitlerimiz


0900 Ziraat : 0900 Ziraat (Türk Kirazı) geç dönemde çiçeklenen ve tüm yetiştirme bölgelerinde de en geç olgunlaşan, kaliteli çatlamaya kısmen dayanıklı ihracata konu olan en önemli kiraz çeşididir. Meyve ince-uzun saplı, sert, gevrek, geniş kalp şeklinde, iri, parlak koyu kırmızı renkli ve çekirdeği iridir. Hasat zamanı bölgelere göre değişmekle birlikte yoğun olarak Haziran ayı içersinde gerçekleşmektedir. Kendi ile uyuşmaz bir çeşit olup S3S12 allellerini taşımaktadır. Bahçe tesisinde mutlaka tozlayıcı çeşitlere (en az 3 çeşit) ihtiyaç duymaktadır.  Tozlayıcı olarak Starks Gold, Lambert, Regina, Summit, Merton Late, Belge, Sylvia çeşitleri kullanılmakla birlikte 0900 Ziraat ile aynı zamanda çiçek açan farklı S allellerine sahip olan diğer kiraz çeşitleri de kullanılabilir. 

BURAK (KİRAZ): Ağaç gelişmesi kuvvetli, yarı diktir. Meyveler kalp şeklinde ve büyüktür. Meyve sapı uzundur. Meyve kabuğu maun renktedir. Meyve eti kırmızı renkli, çok serttir ve orta sululuktadır. Meyvede çok az çatlama olur. Çekirdek büyüklüğü orta–büyüktür. Hasat Periyodu: Haziran ayının 2.–3. Haftası. Verim: Orta–yüksek verimli. Tescil Tarihi: 2014

​ALDAMLA (KİRAZ): Ağaç gelişmesi orta kuvvette, dik–yayvandır. Meyveler kalp şeklinde ve büyüktür. Meyve sapı orta–uzundur. Meyve kabuğu maun renktedir. Meyve eti kırmızı renkli, çok serttir ve orta sululuktadır. Meyvede çok az çatlama olur. Çekirdek büyüklüğü orta–büyüktür. Hasat Periyodu: Haziran ayının 2.–3. Haftası. Verim: Orta verimli. Tescil Tarihi: 2014



Kızılcık Çeşitlerimiz


Yalçınkaya 77 : Meyve ağırlığı ortalama 5,20-6,93 g arasında değişmektedir. Kabuk ve et rengi kırmızıdır. Et oranı % 90,47-92,30; SÇKM  11,20-12,67 arasında değişim göstermektedir.
Erolbey 77: Meyve ağırlığı ortalama 6,20-6,89 g arasında değişmektedir. Kabuk rengi koyu kırmızı, et rengi ise açık kırmızıdır. Et oranı % 90,30-91,62; SÇKM  14,00-16,80 arasında değişim göstermektedir.


Zeytin Çeşitlerimiz


GEMLİK 21 (ZEYTİN) : Gemlik çeşidinin bir klonu olup Bursa'nın Gemlik ilçesinden selekte edilmiştir. Ağaç gelişme durumu orta kuvvetli, meyveler 4,03 g ağırlığında olup standart Gemlik çeşidine göre periyodiziteye eğilimi düşüktür ve periyodizite katsayısı 0.198, Meyve şekli yuvarlağa yakın oval, Et oranı (%) 86,65'tir. Hasat Periyodu: Kasım–Aralık. Verim: 15–20 kg/ağaç. Önerilen Bölgeler: Marmara Bölgesi, Ege Bölgesi. Tescil Tarihi: 2013

 

GEMLİK 27 (ZEYTİN) : Gemlik çeşidinin bir klonu olup Bursa'nın Gemlik ilçesinden selekte edilmiştir. ​ Ağaç gelişme durumu orta kuvvette, meyve ağırlığı 3,62 g olup, standart Gemlik çeşidine göre periyodiziteye eğilimi düşüktür ve periyodizite katsayısı 0,231'dir. Meyve şekli oval, et oranı %85,00'tir. Hasat Periyodu: Kasım–Aralık. Verim: 15–20 kg/ağaç. Önerilen Bölgeler: Marmara Bölgesi, Ege Bölgesi. Tescil Tarihi: 2013



Muşmula Çeşitlerimiz


AKÇAKOCA 77 (MUŞMULA) : Ağaçları ayva klon anaçları (BA 29 ve Quince A) üzerinde orta kuvvette, yari–dik veya dik–yayvan olarak gelişme gösterir. Erken verime başlar, Mayıs ayının ilk haftasında çiçeklenir ve hasat zamanı genellikle Kasım ayınin ilk haftasıdır. Meyveleri basık şekilli (meyve eni 50–55 mm, meyve boyu 30–35 mm), ŞÇKM oranı %22–24 aralığında ve 60–68 g ağırlığında iri meyveli bir çeşittir. Çok dik gelişmemesine rağmen ayva anacı üzerinde sık dikime (4.00 x 1.50–2.00 m) uygun bir çeşittir. Tescil Tarihi: 2013

''