Küresel
su ürünleri üretimi, gıda sistemlerindeki küreselleşme, gıda bilimi ve
teknolojisindeki gelişmeler, lojistik ve pazarlamadaki ilerlemelerin
etkisiyle geçen yüzyılın son çeyreğinden itibaren hızlı şekilde
artmıştır. Küresel çift kabuklu yumuşakça üretimi ise son 60 yılda
yaklaşık 50 kat büyümüştür. Diğer su ürünlerine olduğu gibi, çift
kabuklu yumuşakçaya olan talep de artmaya devam etmektedir. Bununla
birlikte, su kirliliğinin izlemesini ve üretim alanlarının yönetimini
gerektiren hasat öncesi ve sonrası süreçlerle ilişkili halk sağlığı
kaygıları çift kabuklu ticaretinde başlıca sorun olarak görünmektedir.
Gerçekten birçok üretici ülke, tüketici pazarı oluşturan ithalatçı
ülkelerin hayvansal ürün tüketimine ilişkin yönetmeliklerinin şart
koştuğu gereksinimleri karşılayamamaktadır.
Türkiye'de
çift kabuklu üretim alanları düzenli olarak izlenmektedir. Bununla
birlikte, Avrupa Komisyonu Sağlık ve Tüketicinin Korunması Genel
Müdürlüğü Gıda ve Veterinerlik Ofisi'nin kararıyla, 2013 yılında AB
ülkelerine canlı ürün ihracatı askıya alınmış ve yaklaşık 5 yıldır
askıya alma kararı uzatılmaktadır. İzleme programındaki eksikliklerin
giderilmesi, altyapının iyileştirilmesi ve kapasitesinin artırılması
amacıyla Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü
koordinatörlüğünde ve Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim
Enstitüsü Müdürlüğü liderliğinde "Çift Kabuklu Yumuşakça Üretim
Alanlarında İzleme Programının Revizyonu ve Kapasite Artırma Projesi
(TAGEM/HAYSUD/G/17/SU/P-03/01)" yürütülmektedir.
Projenin
bir çıktısı olarak, 1. Ulusal Çift Kabuklu Çalıştayı, yürürlükteki
izleme programının güvenilirliğini artırmak için uygulanabilecek
eylemleri tartışmak, insan kaynakları altyapısını iyileştirmek, ticaret
ve ihracat sorunları ve çözümlerini tartışmak üzere, 09-11 Ekim 2018
tarihleri arasında kamu, akademi ve özel sektörü bir araya getirecektir.
Katılım koşulları, program, çalıştay komitesi, kayıt ve iletişim için tıklayınız.