Gıda Tarım ve
Hayvancılık Bakanlığı, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü (BSGM),
Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) ve Türk İşbirliği ve
Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nın (TİKA) Orta Asya
ülkelerine yönelik olarak ortaklaşa düzenlediği "Sürdürülebilir Su
Ürünleri Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi" konulu Üçüncü Ülke Eğitim
Programı, Enstitü Müdürlüğümüzün organizasyonu ile 8 – 20 Ocak 2018
tarihleri arasında gerçekleştirildi.
BSGM, JICA ve TİKA'nın teknik ve finansal
desteğiyle gerçekleştirilen olan kurslara Azerbaycan, Kazakistan,
Kırgızistan, Özbekistan ve Tacikistan’ın ilgili kurumlarından 14
katılımcı iştirak etti. Eğitimin amacı; ortak özellikler taşıyan Orta Asya ülkelerinden gelecek olan
kursiyerler ile su ürünleri yetiştiriciliği teknolojisindeki deneyim ve
bilgilerin paylaşılması,
bölge ülkelerinde su ürünleri yetiştiriciliğinin güçlendirilmesi ve
sektörel planlamanın geliştirilmesidir. Aynı zamanda Türkiye, Japonya ve
davetli ülkeler arasında iyi ilişkilerin kurulması da bu kursun
hedefleri arasında yer almaktadır.
Katılımcılar 12 gün süren eğitim
programında (08-20 Ocak 2018) Enstitü Müdürlüğümüzün, uzman teknik
personeli, JICA uzmanı ve akademisyenler tarafından tatlısu ve deniz
balıkları yetiştiriciliği ile ilgili teorik eğitimlere katıldı. Ayrıca,
Enstitü Müdürlüğümüz Beymelek Merkez Birimi deniz balıkları
kuluçkahanesinde, başta çipura ve levrek olmak üzere yavru balık
yetiştiriciliğine yönelik uygulama çalışmalarını yerinde görme ve bu
çalışmalara katılma imkanı buldular. Eğitim programı kapsamında
gerçekleştirilen teorik ve uygulama çalışmalarının yanı sıra saha
ziyaretleri de gerçekleştirildi. Ayrıca katılımcılar İstanbul'da balık
hali ve perakende balık satış yerleri ziyaret ettiler.