BATEM’in koordinatörlüğünde düzenlenen,
“Bölge Grup Toplantıları”ndan (BGT) 2019
yılının ilki, “Bitkisel Üretim Grubu” başlığı altında “Tıbbi Aromatik
Bitkilerin Üretimi, Pazarlanması, Kırsal Turizmdeki Yeri, Sorunları ve Çözüm
Önerileri” konulu panel ile Isparta İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde
gerçekleştirildi. 12 Haziran 2019 tarihinde yapılan toplantıya Isparta Vali
Yardımcısı Dr. Hakan Kubalı, BATEM Müdür Yardımcısı Ali Öztop, Araştırma-Yayım
Koordinatörü Ertuğrul Taştekin, Gıda, Tıbbı ve Aromatik Bitkiler Bölüm Başkanı
Haluk Tokgöz, Isparta İl Tarım ve Orman Müdürü Enver Murat Dolunay, Burdur İl
Tarım ve Orman Müdürü Oktay Darcan, MAREM Müdürü Dr. Şerif Özongun, MAREM Müdür
Yardımcısı İsmail Demirtaş, Antalya KTV Şube Müdürü İbrahim Irmak, Isparta KTV
Şube Müdürü Fatma Şahin, Burdur KTV Şube Müdürü Hasan Armağan, BÜGEM’den Uzman
Dilek Altınkaynak, Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, BATEM,
MAREM, ile Antalya, Burdur, Isparta, Denizli İl ve İlçe Tarım ve Orman
Müdürlüklerinde görevli şube müdürleri, teknik personel ve Burdur-Antalya-Isparta-Denizli
Birlik Başkanları ile üyeleri, Ziraat Odası Başkanları ile üyeleri ve özel
sektör temsilcileri katıldı.
BATEM Araştırma-Yayım Koordinatörü
Ertuğrul Taştekin’in yaptığı açılış konuşmasının ardından, Isparta Tarım ve
Orman İl Müdürü Enver Murat Dolunay Isparta tarımını tanıtıcı, Isparta Vali
Yrd. Dr. Hakan Kubalı ise konu ile ilgili görüşlerini bildirdiler.
Toplantının ilk bölümünde Gülbirlik
Genel Müdürü Hasan Çelik, “Türkiye’de ve Dünyada Gül Üretimi ve Ekonomisi”,
“Lavanta Kokulu Köy Kuyucak” projesi yürütücüsü Ziraat
Mühendisi Ali Sağdaş, “Tıbbi Aromatik Bitkilerin Kırsal Turizmdeki Yeri ve
Önemi”, Botalife Manolya Doğal ve Aromatik
Ürünler Müdürü Gökhan Deryal, “Tıbbi Aromatik Bitkilerin İşlenmesi, Yağ ve
Diğer Mamul Madde Üretimleri”
MAREM Ziraat Yüksek Mühendisi Hasan Aslancan ise, “Tıbbi
Aromatik Bitkilerin Yetiştirilme Teknikleri ve Üretim Metotları” konulu
sunumlarını gerçekleştirdiler.
Toplantının ikinci bölümünde, “Tıbbi
Aromatik Bitkilerin Üretimi, Pazarlanması, Kırsal Turizmdeki Yeri, Sorunları ve
Çözüm Önerileri” konulu panel düzenlendi. Enstitüden uzman, birlik başkanı ve
özel sektör temsilcilerinin panelist olarak yer aldığı etkinlikte tüm
katılımcılar konu hakkında sorunlar ve çözüm önerilerini tartıştılar. Panel Güneykent
Kasabası Gül Bahçesi ve Gül Yağı Fabrikası’na yapılan teknik gezi ile
tamamlandı.