Makarnalık Buğday
Tescil Yılı: 2009
Çeşit Sahibi Kuruluş : Tarla Bitkileri Merkez
Araştırma Enstitüsü
Morfolojik Özellikleri :
1. Kılçıklı ve kahverengi başaklı,
2. Başakları orta uzun, orta sık ve dik,
3. Orta boylu ve sağlam saplıdır.
Tarımsal Özellikleri :
1. Alternatif gelişme tabiatında,
2. Soğuğa ve kışa dayanıklılığı iyi, yatmaya
dayanıklılığı yüksek,
3. Kardeşlenmesi iyi ve orta erkenci,
4. Gübreye tepkisi iyi, yeterli azotlu
gübrelemeyle dönme görülmeyen,
5. Tane dökmeyen ve harman olma kabiliyeti
iyi olan bir çeşittir.
Verimi :
1. Verim Potansiyeli, 300-350 mm yağış alan
yerlerde 250-325 kg/da, 350-400 mm
yağış alan yerlerde 325-450 kg/da'a ,
2. Sulamalı şartlarda 550-750 kg/da' a kadar
çıkmaktadır.
Hastalık ve Zararlı Durumu:
Sarı pasa ve kara pasa orta hassastır.
Kalite Özellikleri :
1. 1000 tane ağırlığı 37-42 g,
2. Hektolitre ağırlığı 80-84 kg,
3. Protein %13-18,
4. Camsılık oranı % 80-100,
5. Renk 9,5-10,5,
6. SDS değeri ise 9-16,
7. İrmik verimi %53,1-58,3 arasında
değişmektedir.
Tavsiye Edilen Bölgeler :
İç Anadolu ve Geçit bölgeleri ve benzer yörelerin su stresinin olmadığı yarı taban, taban ve sulanabilen alanlarına önerilmektedir.
Çeşidin yetiştirilmesi ile ilgili bazı öneriler:
-Tohumluk Miktarı: 20-22 kg/da setifikalı tohum
- Ekim zamanı: 01-15 Ekim tarihleri arası
- Ekim derinliği: 4-5 cm
- Gübreleme: Toprak analizi sonucunda tavsiye edilen miktardır