Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
TRAKYA TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
Anasayfa
KURUMSAL YAPI
ENSTİTÜ MÜDÜRÜ
MÜDÜR YARDIMCISI
TEKNİK KOORDİNATÖR
BÖLÜMLER
ENSTİTÜ MÜDÜRLÜĞÜNE DOĞRUDAN BAĞLI BİRİMLER VE BİRİM PERSONELİ
MÜDÜR YARDIMCILIĞINA BAĞLI BİRİMLER VE BİRİM PERSONELİ
TEKNİK KOORDİNATÖRLÜĞE BAĞLI BİRİMLER VE BİRİM PERSONELİ
ORGANİZASYON ŞEMASI
TARİHÇE
ENSTİTÜNÜN GENEL TANITIMI
MİSYONUMUZ
VİZYONUMUZ
KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ
LABORATUVARLAR
ÜRÜNLER
PROJELER
YAYINLAR
BASIN
İLETİŞİM
Skip Navigation Links
Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Halkalı
TESCİL YILI:
Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından melezleme yoluyla geliştirilen ve 2020 yılında tescil ettirilen bir yulaf çeşididir.
MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ:
Bitki boyu 100-155 cm, orta boylu, sap sağlam olup yatmaya karşı dayanıklıdır. Yaprakları dik ve açık yeşil renktedir. Salkım şekli yayvan salkım tipinde olup salkımda tane sayısı 90-140 adettir. Kılçıksız çeşit olup, daneleri orta iri, kısa ve beyaz renktedir.
TARIMSAL ÖZELLİKLERİ:
Alternatif-kışlık bir çeşit olup, Trakya-Marmara bölgesindeki normal koşullardaki soğuklara karşı dayanıklı olup soğuğa dayanıklılığı en iyi çeşitlerden biridir. Trakya-Marmara bölgesinde ekimi tavsiye edilir. Tane verimi yüksek (400-850 kg/da), dane dökmeyen orta erkenci çeşittir. Tane üretimleri için kullanılacak tohumluk miktarı (15-17 kg/da), yeşil ot amacıyla yetiştirilmesi halinde tohumluk miktarı (18-20 kg/da) artırılmalıdır. Dekara 14-17 g/da azot (N) ve 3-5 kg/da fosfor (P2O5) olacak şekilde gübreleme yapılmalıdır.
PATOLOJİK ÖZELLİKLERİ:
Yulaf taçlı pas ve kara pasa dayanıklıdır.
KALİTE ÖZELLİKLERİ:
Bitki boyu orta uzun, sap orta kalın ve yaprağı fazla olması nedeniyle yeşil ot amacıyla da yetiştirilebilir. Bin dane ağırlığı 27,7-34,9 g, hektolitre ağırlığı 49,3-60,3 kg ve protein oranı % 10,3- 15,7 arasında değişmektedir. Beta glukan oranın iyi, kavuz oranının düşük olmasından dolayı insan beslenmesinde de kullanılabilir.