Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
TRAKYA TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
EN
×
Anasayfa
KURUMSAL YAPI
ENSTİTÜ MÜDÜRÜ
MÜDÜR YARDIMCISI
TEKNİK KOORDİNATÖR
BÖLÜMLER
ENSTİTÜ MÜDÜRLÜĞÜNE DOĞRUDAN BAĞLI BİRİMLER VE BİRİM PERSONELİ
MÜDÜR YARDIMCILIĞINA BAĞLI BİRİMLER VE BİRİM PERSONELİ
TEKNİK KOORDİNATÖRLÜĞE BAĞLI BİRİMLER VE BİRİM PERSONELİ
ORGANİZASYON ŞEMASI
TARİHÇE
ENSTİTÜNÜN GENEL TANITIMI
MİSYONUMUZ
VİZYONUMUZ
KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ
LABORATUVARLAR
ÜRÜNLER
PROJELER
YAYINLAR
BASIN
İLETİŞİM
Skip Navigation Links
Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Pehlivan
TESCİL YILI:
Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından melezleme yoluyla elde edilen ve 1998 yılında tescil ettirilen ekmeklik buğday çeşididir.
MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ:
Beyaz başaklı, kılçıksız bir çeşit olup başakları uzun ve dik bir yapıya sahiptir. Bitki boyu uzun olup 95-100 cm’dir.
TARIMSAL ÖZELLİKLERİ:
Kışlık bir çeşittir. Soğuğa karşı dayanıklılığı çok iyi, kurak şartlara dayanıklılığı iyidir. Kardeşlenme kapasitesi oldukça yüksektir. Bu nedenle özellikle taban ve yarı taban alanlarda kullanılacak tohumluk miktarı m2’ye 450-500 daneyi geçmemelidir (16-18 Kg/da). Yine uygulanacak gübre miktarı 12-15 kg/da saf azot olacak şekilde yapılmalıdır. Normal şartlarda yatmaya dayanıklı olup verim potansiyeli oldukça yüksektir (450-700 kg/da). Kurağa dayanıklı olduğundan kıraç koşullarda da ekimi tavsiye edilir. Marmara bölgesi ile kışlık ekim yapılan bütün bölgelere önerilen bir çeşittir.
PATOLOJİK ÖZELLİKLERİ:
Sarı pasa orta dayanıklı, kahverengi pas ile kök ve kök boğazı hastalıklarına karşı hassastır. Özellikle Marmara bölgesi sahil kuşağı için yatma problemi olabilir.
KALİTE ÖZELLİKLERİ:
Tanesi kırmızı renkli, sert ve çok iri olup ekmeklik kalitesi iyi bir çeşittir. Bin tane ağırlığı 45.8 g, hektolitre ağırlığı 81.2 kg, protein oranı % 12.4, gluten oranı % 38.9, gluten indeksi % 63.1 tane sertliği 54 ve sedimantasyon değeri 40 ml’dir (2009 yılı çvd sonucu).