Islah ve Genetik Bölümü

           

           Değişik meyve türlerinin (Antepfıstığı, Üzüm, Badem, Ceviz, Zeytin, Nar, Trabzon Hurması, İncir, Kiraz ve Erik) adaptasyon, melezleme ve seleksiyon gibi ıslah yöntemleri kullanarak verim ve kalite özelliklerinin iyileştirilmesine yönelik araştırmalar yapılmaktadır.

 

Genetik kaynaklarımızın muhafazası ve bunların çalışmalarda kullanılması için Antepfıstığı, Badem, Bağ, Ceviz, Kiraz ve Zeytin tür ve çeşitlerinin toplanması, genetik parsellerin oluşturulmasına başlanmış olup, bugüne kadar   155 tür ve çeşit meyve muhafazaya alınmıştır.

 

Şube çalışmaları sonucunda;  3 adet tozlayıcı çeşit, 3 adet kuru koşullar için, 3 adet sulu koşullar için olmak üzere 6 antepfıstığı hibrit anacı ıslah edilmiştir.

 

      Bölgemize ve üzüm çeşitlerimize uygun Amerikan asma anacı çeşitleri (1103 Paulsen ve 140 Ruggeri) belirlenerek eski yaygın anaca (Rupestris du Lot) göre % 50 verim artışı sağlanmıştır.

 

''