T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

6. ULUSAL ANTEPFISTIĞI BADEM ÇALIŞMA GRUBU TOPLANTISINI GERÇEKLEŞTİRDİK

Yayın Tarihi : 4.10.2016

​Her yıl düzenli olarak yapılan ulusal antepfıstığı –badem çalışma grubu toplantısı bu yıl Gaziantep palmiye otel de gerçekleştirildi. Kurumumuz önderliğinde yapılan Çalıştaya Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) yetkilileri, TAGEM' e bağlı olarak çalışan farklı Araştırma Enstitülerinden araştırmacılar, Gaziantep, Mardin, Siirt, Antalya, Hatay, Kahramanmaraş, Mersin ve Kilis İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri,  Harran, Atatürk, Gaziantep, İnönü ve Çukurova Üniversitelerinden öğretim görevlileri ve akademisyenler, Ziraat Odaları, İKA, Büyükşehir Belediyesi, Sanayi Odaları ve GAPTAEM yetkilileri ile antepfıstığı ve badem sanayicilerini katılmıştır.  Açılış konuşmasında Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü müdürü Dr. Nevzat ASLAN antepfıstığının genel durumu hakkında bilgi vererek özellikle bu yıl etkili olan kuraklığın antepfıstığı ve badem yetiştiriciliğini olumsuz yönde etkilediğini vurguladı. Gaziantep Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet KARAYILAN Gaziantep ilindeki antepfıstığı ve badem ekili olan arazi miktarı ve bunların sulama durumu ile antepfıstığı yetiştiriciliğinin Ülke tarımındaki yerinden bahsetmiştir. Daha sonra Bahçe Bitkileri Araştırmaları Daire Başkanı Gökhan KIZILCI Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen "Tekin" ve "Barak Yıldızı" antepfıstığı çeşitleri ile "Halit Bey" ve "Bozkurt" badem çeşitlerinin daha hızlı bir şekilde yaygınlaştırılması gerektiğini, Bakanlık olarak yeni çeşitlerin geliştirilmesi konusundaki hassasiyetlerini, ayrıca antepfıstığı ihracatının geliştirilmesi gerektiğini dile getirdi. Daha sonra Harran Üniversitesi öğretim Üyesi Prof. Dr. Bekir Erol AK "Türkiye'de Antepfıstığı ve Badem Yetiştiriciliğine Genel Bakış" konulu sunusunu yaparak antepfıstığı ve badem yetiştiriciliğinin genel sorunlarına değindi. Daha sonra sırasıyla Prof. Dr. Rafet ASLANTAŞ ve Doç. Dr. Ali Coşkun DALGIÇ "Küresel İklim Değişikliği" ve "Antepfıstığı İşleme Teknolojileri ve İşleme ve Depolamada Karşılaşılan Sorunlar" konularında sunumlarını yaptılar. Çukurova Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Salih KAFKAS Antepfıstığı ile ilgili yapılan yeni melezleme çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Daha Sonra antepfıstığı ve badem konularında antepfıstığı Araştırma Enstitüsünde yürütülen araştırma projeleri hakkında bilgiler verildi. Çalıştayın son bölümünde yapılan panelde ise Türkiye'de antepfıstığı ve badem yetiştiricilerinin mevcut durumu, işletmeci ve tüketicilerin karşılaştığı sorunlar ve çözüm önerileri tartışıldı. Çalıştayın İkinci gününde ise teknik gezi yapılarak örnek antepfıstığı ve badem bahçeleri, işleme tesisleri ve Gaziantep'te bulunan anıt antepfıstığı ağaçları ziyaret edildi.​ Ayrıca Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü de gezilerek antepfıstığı, badem ve bağcılık üzerine  kurumda  yapılan​ araştırma çalışmaları yerinde görüldü.