T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Güvenli Gıda Projesi Basın Bülteni

Yayın Tarihi : 30.10.2014

GÜVENLİ GIDA PROJESİ

(BASIN BÜLTENİ)

 

İnsan yaşamının ilk önceliği olan beslenme, kişilerin yaşam kalitesi ile doğru orantılıdır. İyi ve sağlıklı beslenme ise üretilen tarımsal ürünlerin güvenli ürün olmasıyla ancak sağlanabilir. Son yıllarda artan nüfus ile birlikte yeni tarım teknolojilerinin geliştirilmesi ihtiyaç halini almış, buna bağlı olarak ıslah, yetiştiricilik, bitki besleme ve bitki sağlığı alanlarında birçok ilerleme kaydedilmiştir.

 Fakat bu gelişmeler tüketicilerde kaygılara sebebiyet vererek, üretilen ürünlerin beslenmede ne derece güvenilir olduğuna dair kuşkulara neden olmuştur. Özellikle bitki sağlını korumak için kullanılan zirai ilaçlar ve bu ilaçlama ile üretilen ürünleri tüketen insanların sağlına verdiği zarar gözle görülebilir hale gelmiştir. Son 10 yılda artan kanser vakaları hemen her gün basından ve insanların yaşadıkları çevrelerde takip edilmektedir. Bütün bu sebepleri ele alarak yapmış olduğumuz çalışmalar sonucu çiftçi şartlarında sentetik kimyasal ilaçlar ve bitki besleme ürünleri kullanmadan veya minimum kullanımına izin vererek hazırlamış olduğumuz güvenli gıda üretimi projemize 9 kuruluş destek vermiş ve bu dokuz kuruluştan 4'ü tedarikçi olarak diğer 5 kuruluş ise teknik destek sağlayarak katılmış olup bütün giderler özel sektör tarafından karşılanmıştır.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü liderliğinde hazırlanan Projemizde katılan Kuruluş ve Firmalar:

 

  1. Biyolojik Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürlüğü-ADANA
  2. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü-ANTAKYA
  3. Ziraat Odası Başkanlığı-Erdemli-MERSİN
  4. Biyolojik Mücadele Derneği-ADANA
  5. Denge Tarım-MERSİN
  6. Agrobest Grup
  7. Koppert-ANTALYA
  8. Ekotar-MERSİN
  9. Akdeniz İhracatçılar Birliği-MERSİN

 

 

Projede katılan kuruluş ve firmalardan, Denge tarım (bitki besleme), Agrobest Grup (biyolojik pestisit), Koppert (zararlı böceklere karşı kullanılan avcı böcek) ve Akdeniz İhracatçılar Birliği  (teçhizat ve pazarlama alanında) destek vererek tedarikçi kuruluşlar olarak görev almışlardır. Diğer kuruluşlar ise teknik destek ve yayım alanında destek vermişlerdir.

 

Proje haziran 2014 tarihinde solarizasyon ile başlamış olup aralık 2015 tarihinde bitecektir. Hasada 15 gün kalan bu üretimimizde şu ana kadar hastalık ve zararlılara karşı herhangi bir zirai ilaç kullanılmamış olup, bu üretim metoduna karşılık nematod ve külleme hastalığıyla ilgili sorunlarla karşılaşmış bulunmaktayız.

 

Nematod zararlısına karşı kullanmış olduğumuz biyolojik pestisit %95 başarı sağlamış olup,   külleme hastalığında ise hastalığın % 75 oranında bitkiyi sarması beklenmiş olup uygulama yapılmıştır. Çok yüksek olan bulaşmaya karşılık kullanmış olduğumuz biyoloik pestisit başarı sağlamış ve hastalık etmeninin gelişimini durdurmuştur.

 

Bitki besleme alanında bütün sezonda sadece bir kere kompoze gübre kullanılmış olup tamamen organik preparatlarla besleme yapılmıştır. Minimum kimyevi kullanarak toplam azot, fosfor ve potasyum ihtiyacının karşılanması yönündeki kaygılarımız bu proje ile giderilmiş bulunmaktadır. Gübrelemede çiftlik gübresi kullanılmamış olup ana preparatımız tamamen organik olarak doğadan elde chrorella alg grubu bir üründür.

 

Zararlılara karşı ise nesidiocoris tenius avcı böcek olarak kullanılmış ve bölgede yıllardan beri  zarar yapan  beyaz sinek, trips, kırmızı örümcek ve tuta zararlılarına karşı zirai ilaç kullanmadan etkin bir mücadele sağlanmıştır.

 

Projemiz bütün uygulamalar yönünden başarı sağlamış olup ikinci etabı 2015 yılında devam edecektir. Bundan sonrası tamamen tüketicilerin tercihleri yönündeki çalışmaları başlatmak ve bu yönde eğitimler düzenlemektir.

 

Bir tüketici olarak hepimize gıda güvenliğini sağlamakta önemli görevler düşmektedir. Gıda güvenliği konusunda çalışmalarımız devam edecektir. Fakat bu üretimlerin devamlılığını sağlamak tamamen tüketicinin elindedir. Tüketiciler taleplerini güvenli gıda yönünde sürdürdükçe bu sektör gelişerek büyüyecek ve insan sağlığı açısından büyük faydalar sağlayacaktır.

 

                                                                                                                                    Bülent ALTAN

                                                                                                                             Ziraat Yüksek Mühendis