T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Marmara Bölgesi Geleneksel Gıdaların Envanterinin Belirlenmesi Projesi'nde çalışmalarımız devam ediyor

Yayın Tarihi : 20.04.2017

Kurumumuzun yürütücüleri arasında yer aldığı "Marmara Bölgesi Geleneksel Gıdaların Envanterinin Belirlenmesi" isimli TAGEM projesi çalışmaları kapsamında, Gıda Teknolojileri  Bölüm Başkanımız Dr. Mehmet GÜLCÜ ve Gıda Yük. Müh. Gamze UYSAL SEÇKİN Edirne'de saha çalışmaları gerçekleştirdi. 

Edirne GTHB İl Müdürlüğü Gıda ve Yem Şubesinden Gıda Yük. Müh. Kadir SÜZME'nin de eşlik ettiği çalışmalar esnasında ekibimiz Edirne'ye özgü Tava Ciğeri, Badem Ezmesi, Deva-i Misk, Bademli Kurabiye ve Edirne Beyaz Peyniri  üreticilerini ziyaret edilerek envanter çalışmaları yaptı.  

 

Ülkesel anlamda yapılabilecek ve tüm bölgeleri kapsayacak projeler için örnek teşkil edecek olan proje kapsamında bölge insanına ait olan geleneksel gıda ürünlerinin bir envanteri oluşturulacaktır. Böylece bu ürünler kayıt altına alınarak, ürün özellikleri ve çeşitlerinin yanı sıra yayıldığı coğrafi alanın da net olarak belirlenmesi ve tescil edilmesi suretiyle geleneksel değerlerimiz korunmuş olacaktır.

Proje ile ayrıca geleneksel gıdalarımız için standart ve tebliğlerinin oluşturulması ile taklit ve tağşişin önlenmesi, geleneksel gıdalarımıza yönelik kültürel zenginliğimizin ortaya çıkarılması, gıda sanayiinde çeşitliliğin ve istihdam imkânlarının geliştirilmesi amaçlanmaktadır.