Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma
Enstitüsü (Bahri Dağdaş UTAE) ve Barilla iş birliğinde hazırlanan "Makarnalık
Buğday Üretimi El Kitabı"nı yayımladı. Makarnalık Buğday Üretimi El Kitabı'nda yer verilen pratik bilgilere
kaynak olan araştırma çalışmaları, 2014 ile 2016 yılları arasında İç
Anadolu Bölgesi'nde 5 farklı lokasyonda gerçekleştirildi. Araştırma
kapsamında aynı tarla koşullarına sahip olan seçili arazilerin yarısında
geleneksel tarım teknikleri kullanılırken, diğer yarısında ise önerilen
sürdürülebilir teknikler kullanıldı. İki yıl boyunca mazot, tohum,
gübre gibi girdilerin miktarlarından tasarruf edilirken, verimin
korunup; buna karşılık olarak çevreye verilen zararın ve karbon
salımının azaldığı görüldü. Bahri Dağdaş UTAE ve
Barilla tarafından ortak yürütülen çalışma kapsamında elde edilen
veriler ve daha önce yapılan araştırmalar neticesinde bölgede makarnalık
buğday yetiştiriciliğinde uygulanması tavsiye edilen yöntemler test
edilerek şekillendirildi ve kitaplaştırıldı. Kitapta yer verilen 10 altın kuralın makarnalık buğday yetiştiricileri
arasında yaygınlaşması, ürün kalitesinin artırılması, çevreye zararlı
etkilerin azaltılması, toprağın daha verimli ve uzun yıllar kullanılır
hale getirilmesi açısından önem taşıyor.
Makarnalık
Buğday Üretimi El Kitabı için Tıklayınız.