T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

BATEM’in düzenlediği “Cin Mısır Çalıştayı”na Büyük İlgi Gösterildi

Yayın Tarihi : 26.03.2018

​BATEM’in lideri olduğu ve TÜBİTAK destekli, "Cin Mısırında Adaptasyon Yeteneği Yüksek, Kaliteli, Verimli, Yerli Hat ve Çeşitlerin Geliştirilmesi" projesi kapsamında, “Cin Mısır Çalıştayı” düzenlendi.

24 Mart 2018 günü gerçekleştirilen etkinliğe BATEM Müdürü Dr. Abdullah Ünlü, KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade, Antalya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Özen, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Kibar Ak, BATEM Müdür Yardımcıları Mustafa Soysal, Ali Öztop, Cengiz Erdurmuş, Enstitü Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Mehmet Kocatürk, Enstitü’de görevli teknik personellerden Dr. Şekip Erdal, Ahmet Öztürk, Ayşe Toros, Dr. Köksal Aydınşakir, İl ve İlçe GTH Müdürlüklerinden konuyla ilgili görevliler, araştırma enstitülerinden araştırıcılar, üniversitelerden akademisyenler, özel sektör temsilcileri, basın mensupları ve üreticiler katıldı. Oturumlarda BATEM’den Proje Koordinatörü Mehmet Pamukçu’nun 2140003 Numaralı ve KTAE’den Dr. Erkan Özata’nın 2140004 Numaralı, Selçuk Üniversitesi’nden Prof. Dr. Süleyman Soylu’nun, "Cin Mısır Yetiştiriciliğinde Verim ve Kalitenin Püf Noktaları", 19 Mayıs Üniversitesi’nden Doç. Dr. İsmail Sezer’in, "Mısır Yetiştiriciliğinde Verimi Sınırlayan Faktörlerin İrdelenmesi", Süleyman Demirel Üniversitesi’nden Prof. Dr. Burhan Kara’nın, “Mısırda Tane Tipleri Kullanımı ve Körpe Mısır Olarak Değerlendirme Olanakları” ve BATEM’den Dr. Köksal Aydinşakir’in “Mısır Yetiştiriciliğinin En Önemli Aktörü: Su” başlıklı sunumları yer aldı.

Cin mısırının yeni türleri üzerine çalışmalar yaptıklarını belirten BATEM Müdürü Dr. Abdullah Ünlü, " Cin mısır üzerine yaptığımız projenin çalıştayını gerçekleştirdik. Amacımız bu proje kapsamında iyi çeşitleri bulup, bir an önce tescil ettirip, sektörün hizmetine sunmak" dedi. Türkiye'de mısır ekim alanlarının genişlediğine ve yeni tespit edilen tohumlara yoğun ilgi olduğuna dikkati çeken Dr. Abdullah Ünlü, "Tarla bitkileri bölümüyle uzun yıllar mısır ıslah çalışmaları yapıyoruz. 10-15 yıl öncesine kadar yerli üretim yoktu. Enstitümüzün yaptığı çalışmalar, diğer bakanlıkların yaptığı çalışmalarla Türkiye'de yeteri düzeyde cin mısırı üretimi yapıldı" diye konuştu.

Son yıllarda farklı projeler geliştirdiklerini ifade eden Dr. Ünlü, sektörde kullanılan ve satışı yapılan çeşitli mısır türleri olduğuna değindi. Ünlü, şöyle devam etti: "TÜBİTAK destekli cin mısırı üzerine birkaç üniversite ve farklı kurumlarla bir araya gelerek, daha önce geliştirdiğimiz üç çeşidin dışında yeni cin mısırı geliştirmek için çalışma yürütüyoruz. Bakanlığımızdan ve ilgili üniversitelerden bilim insanlarının katılımıyla düzenlediğimiz bu organizasyonda, çalışmaları değerlendirdik. Amacımız bu proje kapsamında iyi çeşitleri bulup, bir an önce tescil ettirip, sektörün hizmetine sunmak. İnşallah ülkemiz için yaptığımız çalışmalar hayırlı olur." Enstitü olarak AR-GE yapan bir kurum olduklarını belirten Ünlü, özellikle meyve, sebze, süs bitkileri, tıbbi aromatik bitkiler, tarla bitkileri, tarım ekonomisi, toprak, su kaynakları ve bitki sağlığı konusunda çalışmalar yaptıklarını da ekledi.