Gıda Tarım ve Hayvancılık
Bakanlığı’nın 2018 yılı Hizmetiçi Eğitim Programı kapsamında yer alan “Örtüaltı Sebze Yetiştiriciliğinde Entegre
Mücadele Hizmetiçi Eğitimi” BATEM’de başladı.
26-30 Mart 2018 tarihleri arasında
düzenlenen eğitime Türkiye’nin çeşitli İl ve İlçe GTH Müdürlüklerinde görevli
teknik personeller katılıyor. BATEM merkez yerleşkede gerçekleştirilen
eğitimlerin ilk gününe katılan Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanlığı
Çalışma Gurup Sorumlusu Cahit Coşkun Altunoğlu, “Türkiye’de Bitki Sağlığı” ve
“Mevzuat-Kurumsal Yapı-Çalışmalar” başlıklı konular hakkında bilgi verdi. Beş
gün sürecek eğitimlerde örtüaltı sebze yetiştiriciliği, örtüaltı sebze
yetiştiriciliğinde önemli bakteriyel, viral ve fungal hastalıklar, ülkemizde
hazır fide sektörünün durumu ve aşılı fide kullanımı, bitki paraziti,
nemotodlar ve mücadelesi, sebze yetiştiriciliğinde toprak kökenli hastalıkların
biyolojik kontrolü, topraksız kültür yetiştiriciliği, sulama ve gübrelemenin bitki
koruma problemleri üzerine etkileri, laboratuvarda hastalık-zararlı teşhis ve
analiz yöntemleri, modern seracılık, zararlılarda direnç yönetimi ve örtüaltı
yetiştiriciliğinde biyolojik mücadele uygulamaları konularında eğitim
verilecek. Eğitimler özel bambus arısı üreten bir firmaya düzenlenecek teknik
geziyle tamamlanacak. BATEM’de görevli teknik personeller tarafından verilen
eğitimler teorik ve uygulamalı olarak yapılacak.
26 Mart 2018 günü başlayan eğitimlerin ilk günü BATEM
Sebzecilik ve Süs Bitkileri Bölümü’nden Zir. Yük. Müh. Ramazan Özalp, “Örtüaltı
Sebze Yetiştiriciliğine Genel Bir Bakış” ile “Yetiştirme Dönemleri ve Uygun
Çeşit Seçimi”, Dr. Rana Kurum, “Ülkemizde Hazır Fide Sektörünün Durumu ve Aşılı
Fide Kullanımı” ve Dr. Emine Topuz, “Örtüaltı Yetiştiriciliğinde Önemli
Zararlılar ve Mücadelesi, Entegre Mücadelede Kullanılan İlaçların Seçimi ve
Uygulama Esasları ile Sebze Yetiştiriciliğinde Kullanılan Biyoteknik Yöntemler”
başlıklı konular hakkında katılımcılara bilgi verdiler.