T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Karanfil Aday Çeşitleri Sektöre Sunuldu

Yayın Tarihi : 29.03.2018

BATEM’de yürütülen TÜBİTAK destekli “Karanfil Çeşit Geliştirme Projesi” sonucunda seçilen aday çeşitlerin sektöre tanıtımı gerçekleştirildi. 50 adet ümitvar birey çeşit adayı özel sektör temsilcileri için sergilendi.  

BATEM’de liderliğini Ayşe Serpil Kaya’nın yaptığı ve TÜBİTAK destekli “Karanfil Çeşit Geliştirme Projesi” kapsamında belirlenen aday çeşitlerin sektöre duyurulması amacıyla organize edilen tanıtım günü Enstitünün Aksu yerleşkesinde yer alan süs bitkileri seralarında düzenlendi. 28 Mart 2018 günü yapılan etkinliğe Antalya Vali Yardımcısı Canan Hançer Baştürk, BATEM Müdürü Dr. Abdullah Ünlü, Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Yön. Kur. Bşk. Osman Bağdatlıoğlu, Antalya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Mdr. Yrd. Gökhan Karaca, TİGEM Boztepe Müdürü Bayram Maviş, Antalya Tohum Sertifikasyon Test Müdürü Ahmet Karataş, Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, BATEM Müdür Yardımcıları Mustafa Soysal, Ali Öztop, Cengiz Erdurmuş, Enstitü Eğitim Yayım Birimi Sorumlusu Metin Kaya, Proje Lideri Ayşe Serpil Kaya ile projede görevli teknik personeller, özel sektör temsilcileri ve basın mensupları katıldı.

Organizasyonun açılışında konuşan BATEM Müdürü Dr. Abdullah Ünlü, kesme çiçek sektörüne araştırmalarıyla büyük katkı verdiklerini ve çalışmaları sonucunda aday çeşitler arasından “Likya Kaya” ismi ile ilk yerli karanfilin BATEM adına tescil edildiğini açıkladı. Projede yürütülen ıslah çalışmalarının sonucunda ülkemizin ilk yerli karanfil çeşidinin/çeşitleri (aday) geliştirdiğini belirten Dr. Abdullah Ünlü, “Bu çeşitlerin sektörde kullanımlarının yanı sıra çeşit geliştirme çalışmalarının özel sektöre örnek oluşturma niteliği taşıyor. Verimli, kaliteli, tüketici isteklerini karşılayabilecek ve piyasada tercih edilebilecek yerli çeşitlerin geliştirilmesinin, gerek kesme çiçek sektörü gerekse ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz” dedi. Proje kapsamında yürütülen ıslah çalışmalarıyla yerli karanfil çeşitlerinin geliştirilmesi ve geliştirilen çeşitlerin kesme çiçek sektörüne kazandırılmasını hedeflediklerini vurgulayan Dr. Ünlü, konuşmasını şöyle tamamladı: “Araştırmada sektörde üstün özelliklere sahip yeni çeşitlerin geliştirilmesiyle üretimde dışa bağımlılığın ortadan kaldırılması veya en aza indirilerek üretim maliyetlerinin düşürülmesi ve yurt dışına giden döviz kaybının önlenmesini amaçlıyoruz”.

Açılışın ardından protokol heyeti karanfil seralarını gezdi ve incelemelerde bulundu. Özellikle “Likya Kaya” büyük ilgi gördü. Çalışmada materyal olarak kültür çeşitlerinin yanı sıra doğal karanfil türlerinin değerlendirilmesiyle bitki gen kaynaklarının sektörde kullanılması dolayısıyla ülke ekonomisine kazandırılması amaçlanıyor. Çalışma süresince sağlanan ve diğer türlerde yürütülecek çalışmalara da aktarılması düşünülen deneyim ve bilgi, projenin önemli bir çıktısı olarak görülüyor. 2012-2015 yıllarında BATEM’de yürütülmüş olan araştırmada, ıslah çalışmalarına hastalıklara dayanıklılık kriterleri de ilave edilerek devam edilmektedir.