T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Doğu Anadolu Projesi Kalkınma İdaresi Tarafından Desteklenen “Güneşle Toprağını Sula” Projesi” Yapılan Etkinlikle Tanıtıldı

Yayın Tarihi : 31.12.2014

​   Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DAP) tarafından desteklenen "Güneşle Toprağını Sula" projesi yapılan etkinlikle tanıtıldı.

Tanıtım Etkinliğine

   Erzincan Valisi Sayın Süleyman KAHRAMAN, Erzincan Belediye Başkanı Sayın Cemalettin BAŞSOY, ETSO Y.Kurulu Başkanı Selçuk POLAT, Erzincan Vali Yardımcısı Ahmet TÜRKÖZ, DAP İdaresi Başkanı Adnan DEMİR, Üzümlü İlçe Belediye Başkanı Ahmet SAZLI, Ziraat Odası Başkanı Fethi İÇER, Sebze Yetiştiriciler Birliği Başkanı Suhabi OKUMUŞ, Çok Sayıda Kurum yönetici ve Üreticilerin katılımları ile Müdürlüğümüzde gerçekleşti.

   Ektinlik Proje Mühendisi Ömer TOHMA'nın tanıtımı ile başlayıp, Kurum Müdürümüz Birol KARADOĞAN'ın AR-GE 'nin önem ve faydaları üzerine yaptığı konuşmadan sonra sırası ile Erzincan Belediye Başkanı Sayın Cemalettin BAŞSOY ve  DAP İdaresi Başkanı Adnan DEMİR birer konuşma yapmış ardından Projenin son durumunun sahada değerlendirilmesi için proje alanına geçilerek sistem üzerinden bir dizi uygulamalar yapılmıştır.

 

   "Güneşle Toprağını Sula" Projesi nedir?

   "Güneşle Toprağını Sula" adlı DAP projesinde güneş ışığıyla elde edilen elektrik enerjisi depolanarak invertörler sayesinde gereksinim duyulan gerilime yükselmektedir. Yükselen bu gerilimle sondaj kuyusunun pompası çalışabilir duruma gelmektedir. Güneş enerjisinden başka hiçbir enerjiye bağlı olmayan bu sistem, tam olarak dijital yazılımlara sahip olduğu için  internet veya android mobil telefonla dünyanın herhangi bir yerinden bağlanarak kontrol edilebilir olarak tasarlanmıştır.

   Bu durumda çiftçimiz sadece programa girerek sulama saatini ve arazinin istediği nem düzeyini evindeki oturduğu koltuktan yapabilecek ve çiftçinin sulama dönemini unutması halinde sistem tam otomasyonlu olmasından dolayı arazinin sulanması  gerçekleşecektir. Bunun yanı sıra sistem arazinin nem düzeyi sulama durumu ile ilgili rapor ve istatistikleri mail olarak gönderecektir.

   Projede ayrıca çiftçilerimizi bilinçlendirmek amacıyla teknik ve bilimsel verilere sahip sunular hazırlanıp üreticiler bilgilendirilecektir. Bu yönüyle bunu uygulayan çiftçimiz zamandan ve yakıttan (petrol yakıtı, elektrik vb.) tasarruf ederek petrol yakıtından kaynaklanan çevreye zararı azalacaktır. Üreticilerimiz nem sensörü ve programlama kontrolüne sahip sistemi damla sulama borularına bağlayarak sulama suyu kullanımını optimum düzeyde düşüreceklerdir.