TAGEM tarafından organize edilen, Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma
Enstitüsü ve Mersin Ticaret Borsası tarafından düzenlenen “Yemeklik Tane Baklagiller
Çalıştayı” 10-12 Mayıs tarihlerinde
Mersin ilimizde yapılmıştır. Çalıştaya Enstitümüz teknik elemanları Dr. Eylem
Tugay Karagül ve Dr. Damla Uncuer katılmıştır. Yemeklik tane baklagil ile ilgili
tüm paydaşların katılımıyla, hem tarımsal hem de sektörel durum, sorunlar ve
çözüm önerileri değerlendirilerek bir sonuç bildirgesi hazırlanmış, tavsiye
kararları alınmıştır. Enstitümüz bu çalıştaya “Türkiye’de Bezelye, Bakla ve Börülce Tarımı, Sorunları ve Çözüm Önerileri”
başlıklı sunum ile destek vermiştir. Çalıştay süresince Türkiye Yemeklik Tane Baklagiller Sektörünün Geçirdiği Değişim, Dünya
Yemeklik Tane Baklagiller Sektöründe Yaşanan Gelişmeler, Dünyada Yemeklik Tane
Baklagiller Ticareti, Yemeklik Tane Baklagil İşleme Endüstrisi, Yemeklik Tane
Baklagiller Sektöründe Tohumculuk, AR-GE ve Standardizasyon Çalışmaları, Yemeklik
Tane Baklagillerde Tohumculuğun Durumu, Yemeklik Tane Baklagillerde Özel Sektör
Açısından Sorunlar ve Öneriler, Leblebi Sektöründe Sorunlar ve Ar-Ge
Çalışmalarından Beklentiler, Yemeklik Tane Baklagillerde Yeni Ürünler ve
Teknolojiler, Geçmişte ve Günümüzde Baklagil Üretim Kararlarını Etkileyen
Faktörler, Mercimek, Nohut ve Kuru
Fasulye Yetiştiriciliğinde Üreticinin Karşılaştığı Sorunlar, Özel Sektörde
Tohumculuk Sorunları ve Çözümleri, Yemeklik Tane Baklagillerin Önemi ve
Yetiştiriciliği, Yemeklik Tane Baklagil Islah Çalışmaları, Bitki Islahındaki
Yeni Teknikler ve Baklagil Islahında Kullanımı, Sertifikalı Tohumluk Kullanımı
ve Önemi, Ülkemizde Baklagil Tohumculuğu ve Tohumculuk Sektörünün Sorunları,
Türkiye’de Bezelye, Bakla ve Börülce Tarımı, Sorunları ve Çözüm Önerileri ile
Yemeklik Tane Baklagillerde Bitki Besleme ve Nodoziteler konularında sunumlar
yapılmıştır. Düzenlenen teknik gezide baklagil üretim tesisleri ziyaret
edilerek bilgi alış verişinde bulunulmuştur.