T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

FINDIKTA KÜLLEME VE DALKIRANLA MÜCADELE PANELİ DÜZENLENDİ

Yayın Tarihi : 20.12.2016

Enstitümüz ve Giresun Üniversitesi Fındık Araştırma ve Uygulama Merkezi işbirliği ile 19 Aralık 2016 Pazartesi günü "Fındıkta Külleme ve Dalkıranla Mücadele Paneli" düzenlendi.

Panelin açılış konuşmasını yapan Enstitü Müdürümüz Aysun AKAR, son yıllarda özellikle Giresun, Ordu ve Trabzon'da birim alandan alınan verimin olması gerekenin altına düştüğünü, verimin yanında kalite kayıplarının da görüldüğünü belirterek sözlerine başladı. Bu durumun teknik, iklimsel ve sosyolojik birçok nedenden kaynaklandığını ifade eden Müdürümüz "Özellikle 1. standart bölgede fındık üretimi yaptığımız alanın 6. veya 7. sınıf tarım arazisi niteliğinde olmasından tutun da hastalık ve zararlılara kadar, bahçelerimizin bir kısmının ekonomik ömrünü tamamlamış olmasına ve kültürel ve kimyasal mücadelenin yeteri kadar yapılmamasına kadar pek çok sebep sayılabilir. Panele konu olan külleme hastalığı ve dalkıran zararlısı da verim ve kaliteyi etkileyen sebeplerdendir." dedi.

Daha sonra kürsüye çıkan Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurettin KARAN, fındıkta küllemenin, 2014 yılında yaşanan don felaketine dayandığını belirterek, "O günden beri bununla ilgili etkin bir mücadele yöntemi belirleyemedik, inşallah bu toplantının sonucunda etkin bir mücadele yolu buluruz" dedi.

 

Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Özcan GÜRE'nin panelin düzenlenmesinden ötürü Giresun Üniversitesine ve Fındık Araştırma Enstitüsüne teşekkür eden  konuşmasından sonra Giresun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden Şube Müdürü Arif KAHYA, İl Müdürlüğünün yaptığı faaliyetleri çeşitli verilerle aktararak hastalıkların haricinde, fındıkla uğraşan nüfusun yaşlanmasının da bir diğer sorun olduğunu belirterek sözlerini bitirdi. 

 

Programda konuşma yapan GRÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Serkan SOYLU,  son yıllarda fındıkta yaşanan problemin sadece fındık üreticilerinin değil, tüm Giresun'un sorunu olduğunu belirterek,  Giresun Üniversitesi olarak bu alanda yapılacak araştırmalara katkı sağlayacaklarını ve destekleyeceklerini ifade etti.

 

Açılış konuşmalarının ardından panele geçildi. Giresun Üniversitesi Fındık Araştırma  ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mükrimin Şevket  GÜNEY panelde ilk sözü alan konuşmacı olarak, fındığın ve fındık gibi yağlı çeşitli tohumların mineral ve vitamin içeriklerine değindi. Dünyada ve Türkiye'de son 10 yıldaki fındık üretim ve tüketim verilerini değerlendirerek, ülkelere göre fındık ihracat oranlarını anlatan Doç. Dr. Mükrimin Şevket GÜNEY,  ihracat yaptığımız ülkelerde Almanya'nın başta olduğunu belirtti.

 

Panelistlerden Enstitü uzmanlarımızdan Dr. Arzu SEZER "Fındıkta Külleme Hastalığı ve Mücadelesi" başlıklı sunumunu yaptı. Fındıkla ilgili Türkiye'de ve dünyanın farklı ülkelerinde görülen hastalık çeşitlerini anlatan Arzu SEZER daha sonra külleme hastalığına ve bunun nedenlerine değindi. Hastalığın şiddetini arttıran faktörlere ve yıllara göre ilerleme hızına değinen Arzu SEZER, hastalıkla mücadele yöntemlerinden, kültürel ve kimyasal mücadele yollarına değindi.

 

Ordu Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali GÜNCAN'ın, "Kimyasal Mücadele ve İlaçlama Teknikleri" ve Doç. Dr. Kibar AK'ın "Dalkıran" konulu sunumlarını tamamlamalarının ardından soru-cevap bölümüne geçildi. Katılımın oldukça yüksek olduğu panelin sonunda panelistlere ve etkinliğin düzenlenmesine katkı sağlayan kurum ve kuruluşlara plaketleri takdim edilerek program son buldu.