T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Enstitümüzde Kuru İncir Teknik Çalışma Grubu Toplantısı Gerçekleştirildi

Yayın Tarihi : 20.07.2018

   Kuru incirde kalite ve verimi artırmak için, incir üretim alanlarında aktif olarak çalışan ziraat mühendisleri ile kurum temsilcilerinin katılımıyla teknik bir çalışma gurubu kurulması ve grubunun ilk toplantısı için tüm paydaşlar ev sahipliğimizde enstitümüzde bir araya geldi. Toplantıda kuru incirin değerini daha fazla artırmak için önümüzdeki dönemde atılacak adımlara ilişkin yol haritası belirlendi.

   Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği tarafından koordine edilen ve Enstitümüz ev sahipliğinde ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi destekleri ile gerçekleşen ve EKMMİB adına YK Başkan Yrd. Mehmet Ali IŞIK, Enstitü Müdürümüz Selim ARPACI, EÜZF Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih ŞEN yönetiminde gerçekleştirilen toplantıya, kuru incir üretiminin yoğun olduğu Aydın ve İzmir İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri, Aydın, İzmir ve Nazilli Ticaret Borsaları, Aydın ve İzmir İl/İlçe Tarım Ziraat Odaları ve kuru incir ihracatçısı firmaların teknik personellerinden oluşan 60 kişilik bir teknik ekip katıldı. Kuru incir üretiminin hasat, hasat sonrası ve depolama aşamalarında yapılması gerekenler ve alınması gereken önlemlerin tartışıldığı toplantıda önemli kararlar alındı.

Toplantıda görüşülen konular ve alınan kararlar;

   İncirde genel üretim sorunları ve özellikle sezonda karşılaşılan sorunlar tartışılmıştır. Hasat sezonunun yeni başlaması ve buna paralel kısa vadede sektörle ilgili nelerin yapılabileceği konular gündemi oluşturmuştur. Buna göre kısa vadede acil olarak Üreticilerin hasatta minimum kayıpla üretimin tamamlanması için alınacak önlemler arasında;

    1. Örtülü Hasat,
    2. Sergide Kerevet Kullanımı,
    3. Kurutma Seralarının Yaygınlaştırılması,
    4. Kontrollü Depolarda Bekletme Depolama,
    5. Hasat Sırasında, Depolarda ve Taşımada Plastik Kasa Kullanımı gibi konular gündeme alınmış ve bu konularda taraflar fikirlerini dile getirmişlerdir.

       

   Bu konular arasında da Örtülü Hasat konusunun İncir Araştırma Enstitü Müdürlüğü Tarafından önceki yıllarda bir proje kapsamında çalışıldığı, verim ve  kalite değerlerinin alındığı, buna göre örtü materyali ile hasadın ticarete konu incir miktarını %27 oranında artırdığı ortaya çıktığı belirtilmiş ve dönem itibarı ile uygulamaya konulabileceği fikrinde birleşilmiştir. Birim alanda kurulacak hasat örtü materyalinin birim fiyatlandırmanın İncir Araştırıma Enstitüsü tarafında yapılabileceği belirtilmiştir. İncirde ağaç altlarına file sistemi kurularak hasat yapılmasının yaygınlaştırılması için incirin yoğun üretiminin yapıldığı alanlarda demostrasyon bahçelerinin kurulması kararına varılmıştır. Bu amaçla, EKMMİB ve bazı ihracatçı firmaların destekleriyle İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri (Nazilli, Sultanhisar, Germencik, Tire, vb.) tarafından belirlenecek köylerdeki 3-5 dönümlük incir bahçelerinde birer demonstrasyon çalışması planlanmıştır.