T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

"Kayısıda Erik Koşnili ve Mücadelesi" Konulu Panel Düzenlendi

Yayın Tarihi : 26.03.2014
Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürlüğümüz, Malatya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Malatya Ziraat Odası Başkanlığı tarafından 26 Mart 2014 Çarşamba günü saat 14:30'da Belediye Konferans Salonunda "Kayısıda Erik Koşnili ve Mücadelesi" konulu panel düzenlendi. Panele Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürümüz Yaşar ZENGİN, İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. B.Murat ASMA, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali SELVİ, Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Fevzi ÇİÇEK, Malatya Ticaret Borsası Başkanı Gürsel ÖZBEY, İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Fulya KAYA APAK, Şırnak Karantina Müdürü Zir.Yük.Müh. Tarkan AYAZ, çeşitli kurumlardan teknik personeller ve çok sayıda üretici katıldı. Panelde son yıllarda Malatya'da kayısı bahçelerinde yoğun epidemi gösteren ve önemli zararlara neden olan Erik Koşnili zararlısı ve mücadelesi ele alındı.

İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. B.Murat ASMA tarafından yönetilen panelde İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Fulya KAYA APAK, Şırnak Karantina Müdürü Zir.Yük.Müh. Tarkan AYAZ, Müdürlüğümüz Bitki Sağlığı Bölüm Başkanı Zir.Yük.Müh. Talip YİĞİT, Malatya Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü’nde görevli Zir.Müh. Şevket FİDAN sunumlarını yaptılar.

Müdürlüğümüz Bitki Sağlığı Bölüm Başkanı Zir.Yük.Müh. Talip YİĞİT panelde yapmış olduğu sunumda, Malatya’da kayısı alanlarında zararlı koşnil ve kabuklu bit türlerinin yayılış alanları ve bulaşıklık oranlarının belirlenmesi ve önemli türün parazitoit ve predatörlerinin tespit edilmesi amacıyla kurumumuz tarafından 2011 – 2013 yılları arasında yürütülen AR-GE projesinin sonuçlarını katılımcılara aktardı. Zir.Yük. Müh. Talip YİĞİT sunumunda “Erik koşnili, kayısıda genç dallarda koloni oluşturarak ve buralarda emeği yaparak ağacın zayıf düşmesine ve verim kayıplarına neden olmakta, ayrıca çıkardığı fumajin (tatlımsı madde) nedeniyle meyve üzerinde lekeler oluşturarak kalite kaybına da neden olmaktadır” dedi. Özellikle ilimizde erik koşnilinin il geneline yayılış gösterdiğini, yoğun olarak Merkez ve Battalgazi ilçelerinde zarar verdiğini anlatan Zir.Yük.Müh. Talip YİĞİT zararlının Malatya’da 5 parazit ve 4 predatorunun bulunduğunu tespit ettiklerini, ayrıca parazitlerinin ilimizde çok yoğun bir şekilde var oldugunu belirtti. Bu nedenle yapılacak kimyasal mücadelenin bilinçli ve varolan doğal dengeyi bozmadan yapılması gerektiğini vurguladı.

Panelistler sunumlarının ardından katılımcıların sorularını cevapladılar.