T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğrencilerinin Ziyareti

Yayın Tarihi : 1.04.2014
İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 3. sınıf öğrencileri Yrd.Doç.Dr. Tuncay KAN eşliğinde Müdürlüğümüz Battalgazi Kampüsünde bulunan Bağ Fidanı Üretim Tesisimizi ziyaret etti. Öğrencilerin “Genel Bağcılık” dersi kapsamında edinmiş oldukları teorik bilgileri uygulamalı olarak görmeleri açısından gerçekleştirilen ziyarette, kurumumuz Mühendislerinden Bağcılık Uzmanı Hasan KOÇ Bağ Fidanı Üretim Tesisimizin faaliyetleri, ilimizde bağcılığın durumu ve bağ fidanı aşılama yöntemleri hakkında bilgiler verdi.

Ziraat Mühendisi Hasan KOÇ Müdürlüğümüz Battalgazi Kampüsünde bulunan Bağ Fidanı Üretim Tesisimizin 2011 yılında Fırat Kalkınma Ajansının desteğiyle kurulduğunu, yıllık 70.000 bağ fidanı üretim kapasitesine kavuşturulduğunu, bölgemizde yoğun yetiştiriciliği yapılan ve üreticilerimiz tarafından talep edilen Kureyş, Tahannebi, Köhnü, Pötürge Kırmızısı, Banazı Karası, Alphonso Lavellee gibi kurutmalık, sofralık ve şaraplık yerel üzüm çeşitlerine ait fidan üretimi yapıldığını belirtti.

Ziraat Mühendisi Hasan KOÇ ilimizin kendine has üstün özellikli sofralık ve kurutmalık yerel üzüm çeşitleri olduğuna dikkat çekti. İlimizin ve bölgemizin sahip olduğu asma genetik kaynaklarının kaybolmaması için yürütülen “Malatya - Adıyaman - Elazığ İllerinde Asma Genetik Kaynaklarının Toplanması, Muhafazası ve Değerlendirilmesi” projesinin sürvey çalışmalarının tamamlandığını, tespit edilen 40 asma çeşidine ait fidanların genetik kaynak parseline aktarılacağını belirtti. Hasan KOÇ ayrıca yerel üzüm çeşitlerimiz dışında ilimiz ekolojisine uygun önemli çeşitleri belirlemek üzere yürütülen adaptasyon çalışmaları kapsamında belirlenen on çeşide ait fidanların üretildiğini ve adaptasyon parseline aktarıldığını belirtti. Hasan KOÇ “Kayısı yetiştiriciliğine göre üzüm yetiştiriciliğinde maliyetler daha düşüktür, ayrıca işgücü gereksinimi de daha azdır, bu nedenle üzüm yetiştiriciliği daha avantajlıdır. Bir dekarlık asma bağından elde edilen yıllık gelir yaklaşık 7.000 – 8.000 TL civarındadır” dedi. Bağ Fidanı Üretim Tesisimizde görevli teknik personeller öğrencilere omega aşılama tekniği ile bağ fidanı aşılama konusunda bilgiler aktardılar. Öğrencilere omega aşı makinasında uygulama yapma imkanı da verildi.

Yrd. Doç. Dr. Tuncay KAN “Ziyaretimiz öğrencilerimizin Genel Bağcılık dersinde edindikleri teorik bilgileri pratiğe aktarmaları açısından çok faydalı olmuştur. Öğrencilerimiz burada bağ aşılama konusunda kendileri uygulama fırsatı buldukları için, Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürlüğü bizlere b​u fırsatı tanıdıkları için başta Müdür Bey olmak üzere Hasan Koç’un şahsında tüm personele teşekkür ediyorum” dedi.