T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Diyarbakırlı Çiftçilere Genel Meyvecilik Eğitimi

Yayın Tarihi : 30.04.2014
Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) tarafından desteklenen “Diyarbakır – Batman – Siirt Kalkınma Projesi” kapsamında genel meyveciliği geliştirmeye yönelik olarak 12 kişilik çiftçi grubuna 28-29-30 Nisan tarihlerinde üç günlük eğitim verildi. Eğitime katılan üreticilere Kurum Müdürümüz Abdullah ERDOĞAN, Koordinatör Talip YİĞİT, Mühendisler Alirıza ŞAHİNOĞLU, Tahit MACİT, Hasan KOÇ, Erdoğan ÇÖÇEN, Sezai ŞAHİN ve Yusuf BAYINDIR tarafından kayısı, elma, kiraz, erik, badem, ceviz, armut yetiştiriciliği, bağcılık; meyvecilikte toprak işleme, sulama, gübreleme, budama ve zirai mücadele konularında teorik ve uygulamalı eğitimler verildi. Teorik eğitimler Müdürlüğümüz Eğitim Salonunda, uygulamalı eğitimler ise Müdürlüğümüz Merkez ve Battalgazi kampüslerindeki deneme parsellerinde gerçekleştirildi.

Diyarbakır ilinden eğitime katılan üreticilere Diyarbakır Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünde görevli teknik personeller Abdurrahim CİN ve Abdulhalim EZGİN nezaret ettiler. “Diyarbakır – Batman – Siirt Kalkınma Projesi” kapsamında Kırsal Kalkınma Şube Müdürlüğünden destek alan çiftçilerin bilgi ve tecrübelerinin geliştirilmesi için bu eğitimlerin düzenlendiğini belirten Abdurrahim CİN “Diyarbakır’da meyvecilik son yıllarda özellikle yüksek rakımlı alanlarda gelişmeye başladı. İlimizde meyvecilik fazla gelişmediği için çiftçilerimizin eksikleri çoktu, bilgi ve becerileri yetersizdi. Düzenlenen bu eğitim programı sayesinde çiftçilerimizin budama, sulama, toprak işleme, ilaçlama konularındaki eksikleri giderilmiş oldu. Eğitim veren uzmanların çiftçilerimize çok büyük faydası oldu. Böyle eğitimlerin devam etmesi çiftçilerimizin bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi için çok önemli. Şahsım ve kurumum adına göstermiş olduğunuz yakın ilgi ve alakadan ötürü teşekkür ediyorum” dedi.

Eğitim sonunda düzenlenen sertifika töreninde eğitime katılan üreticilere sertifikalarını veren İstasyon Müdürümüz Sayın Abdullah ERDOĞAN “Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürlüğü olarak eğitim ve yayım faaliyetlerini tarımsal araştırmanın olmazsa olmaz bir parçası olarak görüyoruz. Bu nedenle her yıl düzenli olarak teknik personellere yönelik hizmetiçi eğitim programları planlıyoruz. Ayrıca gerek Tarım İl Müdürlüklerinin, gerekse çeşitli Kalkınma Ajanslarının ve diğer kurumların üreticilerimize yönelik eğitim taleplerini yerine getiriyoruz. Düzenlediğimiz eğitimlerin tek amacı araştırma projelerimizden elde ettiğimiz bilgilerin siz değerli üreticilerimize, yani sizler eliyle uygulamaya aktarılmasıdır. Sonuçlandırdığımız araştırma projelerinin anlamlı olabilmesi; ancak elde edilen bilgilerin uygulamaya aktarılması ile mümkündür.” dedi.