T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Ziraat Fakültesi Öğrencilerinin Ziyareti

Yayın Tarihi : 22.05.2014
İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi 3. sınıf öğrencileri Prof. Dr. Alper DURAK nezaretinde, “Mesleki Uygulama” dersi kapsamında, kurumumuz Toprak – Bitki Analiz Laboratuarını ziyaret etti. Toprak – Bitki Analiz Laboratuarında görevli Ziraat Yüksek Mühendisleri Sinan ÇOLAK ve Adil GEZER tarafından öğrencilere bitki analizleri konusunda numune alma, örneklerin laboratuara nakli ve yapılan analizler hakkında teorik bilgiler verildikten sonra yaprak örneklerinde “Kuru Yakma “ ve “Yaş Yakma” yöntemleri uygulamalı olarak gösterildi. Örneklerde makro bitki besin elementlerinden azot, fosfor, potasyum, kalsiyum, magnezyum; mikro bitki besin elementlerinden demir, çinko, bakır ve mangan ölçümlerinin yapıldığı cihazlar tanıtıldı ve ölçümler öğrenciler tarafından uygulamalı olarak yapıldı.

Bitki analizlerinde en önemli hususlardan birinin örneklerin toplanması olduğunu belirten Ziraat Yüksek Mühendisi Adil GEZER “Alınan örneklerin bahçe veya arazideki bitkileri temsil etmesi gerekiyor. Mesela bir kayısı bahçesinden yaprak analizi için örnek toplanacaksa, her numune için en az 20-25 ağaçtan ve ağacın dört bir yanından, tek yıllık iyi gelişmiş sürgünlerin orta kısımlarından bir yaprak alınmalıdır. Dolayısıyla bir numune için 80-100 yaprak toplanır. Toplanan örnekler en fazla 20 dekar bahçeyi temsil edebilir. Eğer bahçemiz 40 dekarsa, yaprak analizi için iki numune toplamamız gerekir. Numuneleri toplarken ağacın yaşı, bitkinin türü, arazi yapısı gibi faktörlere dikkat edilerek farklı örneklemeler yapılmalıdır” dedi.

Uygulama kısmında Toprak – Bitki Analiz Laboratuarı Şefi Ziraat Yüksek Mühendisi Sinan ÇOLAK örneklerin analize hazırlanması ve ölçümlerin yapılması konusunda bilgiler verdi. Yaprak örneklerinde fosfor analizinde kullanılan Spektrofotometre; potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, çinko, bakır ve mangan analizlerinde kullanılan Atomik Absorbsiyon Spektrofotometre ve azot analizinde kullanılan Kheldal Azot Tayin Cihazlarının kullanımını uygulamalı olarak anlattı. Cihazlar tarafından ölçülen değerlerin ham değerler olduğunu ve bu değerlerin yorumlamaya uzak olduğunu belirten Sinan ÇOLAK, “Bir takım hesaplamalarla ham değerlerin kullanılabilir değerlere dönüştürülmesi gerekiyor. Gübreleme programı tavsiyesi için kullanılan gerçek değerler bu şekilde elde ediliyor” dedi.

Prof. Dr. Alper DURAK “Mesleki Uygulama” dersi kapsamında öğrencilerin derslerde edindikleri teorik bilgileri uygulama şansı bulduklarını ve tecrübe kazandıklarını belirtti. Toprak – Bitki Analiz Laboratuarı personeline gösterdikleri ilgi ve verdikleri bilgiler için teşekkür etti.