T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Meyve Ağacı Dipkurdu Mücadelesinde Araştırma Çalışmaları Devam Ediyor

Yayın Tarihi : 5.07.2014

Kayısı Araştırma Müdürlüğü Teknik ve İdari Koordinatörü ve proje lideri Talip Yiğit “Capnodis türü sert çekirdekli meyve ağaçlarında kurumalara neden olan önemli bir zararlıdır. Bu zararlının erginleri konukçusu olduğu bitkilerin genç sürgünleri, aşı gözlerini, yaprak saplarını yiyerek zarar yapmaktadır. Genç larva daima toprak yüzeyinden aşağıda kök kabuğunun altında bulunur ve kambiyum tabakasını kemirerek zarar yapar. Larvalar kök kabuğu altında galeriler açarak bitkinin beslenmesine engel olmakta ve zamanla ağacın kurumasına neden olmaktadır. Zararlıya karşı kimyasal mücadele, devamlılık istemekte ve topyekün bir mücadele yapılmadan etkili bir sonuç alınmamaktadır. Bu ise üreticiler arasında mücadele birlikteliğinin sağlanamamasından dolayı başarısız olmaktadır. Bu yüzden kimyasal mücadeleden başka yöntemler üzerinde çalışılmasının önemi artmıştır” diye konuştu.

 

Capnodisle mücadelede yeni yöntemler arandığını belirten Yiğit, şunları bildirdi: “Çalışmamızın amacı zararlının larva dönemine karşı biyolojik mücadele yöntemini belirlemektir. Türkiye topraklarından izole edilen entomopatojen fungus ve nematod türleri kullanılarak Capnodis’in larva dönemine karşı etkileri belirlenecektir. Çalışmanın başarı ile sonuçlanması durumunda; üreticiler, uygulamada başarı sağlanamayan ve çevreye zararlı kimyasal mücadele yerine daha çevreci ve sorunun çözümünde daha etkili olabilecek biyolojik mücadeleye yöneleceklerdir.”

 

Malatya Kayısı Araştırma Müdürü Abdullah Erdoğan, “Bölgemizde kayısı ağaçlarında büyük zarara neden olan capnodis zararlısıyla kimyasal mücadele yapılmakta, ancak tam başarı sağlanamamaktadır. Buradan hareketle yapılan araştırma projelerimizle farklı mücadele yöntemleri üzerinde çalışmalar başlatılmıştır. Kurumumuz tarafından biyolojik mücadele kapsamında capnodis zararlısına karşı yürütülen projeler olup alınan sonuçlar gayet memnuniyet vericidir. Araştırma çalışmalarımız neticelendiğinde ümit ediyorum uygulanabilir ve kalıcı çözümler ortaya koyabileceğiz. Araştırma ve uygulamalarımız bu minvalde devam etmektedir” dedi.