T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

AB Destekli “Kayısı Kurutmada Yeni Teknolojiler” İsimli Proje Yaygınlaştırma Toplantısı Kurumumuzda Yapıldı

Yayın Tarihi : 15.10.2014
Malatya Kayısı Araştırma Geliştirme ve Tanıtma Vakfı tarafından “Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı Hareketlilik Programı” kapsamında hazırlanan 2013-1-TR1-LEO02-49654 numaralı “Kayısı Kurutmada Yeni Teknolojiler” isimli projenin yaygınlaştırma çalışmaları kapsamında Müdürlüğümüz Konferans Salonunda 15 Ekim 2014 tarihinde tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. 

Toplantıya Malatya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası üye ve temsilcileri, Kayısı Akreditasyon Kurumu, kayısı sektöründe faaliyet gösteren firma temsilcileri ve Müdürlüğümüz teknik personelleri katıldılar. Toplantıda projenin tanıtımı yapıldı ve Belçika ile Finlandiya ayakları hakkında katılımcılara bilgiler verildi.

Malatya Kayısı Araştırma Geliştirme ve Tanıtma Vakfı Genel Sekreteri Fehmi Yılmaz konuşmasında “Bilindiği gibi Malatya Kayısısının dünya pazarında marka olmasını hedefleyen Malatya Kayısı Araştırma Geliştirme ve Tanıtma Vakfı, Malatya Valimizin başkanlığı ve himayelerinde, Malatya Kayısısı’nın tanıtımı ve ilgili sorunların çözümüne yönelik projelerin desteklenmesi amacıyla faaliyetler yürütmektedir” dedi. Vakıf hakkında bilgiler veren Fehmi Yılmaz bu tür projelere desteklerinin süreceğini belirtti.

Malatya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünde görevli Hasan Basri Günal yaptığı sunumda projenin genel mahiyeti hakkında bilgiler aktardı. Hangi süreçlerin geçildiğini ve proje kapsamında neler yapıldığını anlatan Hasan Basri Günal, “Bu ve benzeri çalışmalar, bilimsel ve teknik alanda AB ülkeleri ile aramızdaki makası gittikçe daraltarak ilerlememize olumlu katkılar sağlayacaktır” dedi.

Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürlüğümüzden 5 teknik personel, 15 Haziran – 05 Temmuz 2014 tarihleri arasında proje kapsamında Belçika’da gerçekleştirilen eğitimlere katılarak AB ülkelerindeki uygulama, teknoloji, yenilik ve farklılıkları yerinde incelemiş ve mesleki yeterliliklerini artırma imkanı bulmuşlardı. Sözkonusu eğitimlere katılan personellerimiz edindikleri bilgi ve izlenimlerini toplantıya katılanların istifadesine sundular. ​

Kurumumuz personeli Gıda Mühendisi Mehmet Ali Yılmaz, Belçika eğitiminde edindikleri izlenimler hakkında katılımcılara bilgiler sundu. Mehmet Ali Yılmaz “AB ülkelerinde uygulanan tekniklerin yerinde görülmesi, gerçekleştirilen gözlemler ve edinilen deneyimler sayesinde bilgi ve teknoloji transferlerine kapı aralanmıştır. Bunun yanında özellikle üyelik için aday ülke olduğumuz Avrupa Birliğinde kayısı konusunda çalışan kuruluşlar ile bağlantılar kurularak ortak çalışma imkânları araştırılmıştır” dedi. Mehmet Ali Yılmaz “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nden Özgür GAZİOĞLU,  Malatya Kayısı Araştırma Geliştirme ve Tanıtma Vakfı’ndan Fehmi YILMAZ, Malatya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden Hasan Basri GÜNAL ve tüm emeği geçenlere özverili katkılarından dolayı teşekkürlerimi sunuyorum” sözleriyle sunumunu tamamladı.