T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

"Çilek Yetiştiriciliğinde Kadın Eli Projesi" Hayata Geçirildi

Yayın Tarihi : 28.10.2016
31 Ağustos – 2 Eylül 2016 tarihlerinde teorik eğitimleri tamamlanan, Bakanlığımız Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı tarafından finanse edilen, Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğümüz ile Malatya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün ortaklaşa yürüttüğü “Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi” “Çilek Yetiştiriciliğinde Kadın Eli” projesinin uygulama çalışmalarına başlandı. Malatya Valimiz Sayın Mustafa TOPRAK’ın katıldığı programda Enstitü Müdürlüğümüz arazisinde kurulan 500 metrekarelik örnek çilek üretim parselinde kadın girişimciler çilek fidelerini toprakla buluşturarak “Çilek Yetiştiriciliğinde Kadın Eli Projesi” ni hayata geçirdiler.

Malatya Valimiz Sayın Mustafa TOPRAK, Enstitü Müdürümüz Sayın Abdullah Erdoğan ve Malatya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Sayın Zülküf YILDIRIMOĞLU ile kursiyer eğitmenlerinden çalışmalar hakkında bilgiler aldı.

Enstitü Müdürümüz Sayın Abdullah Erdoğan tahsis edilen bu parsel üzerinde üç çeşit fide dikiminin gerçekleştirileceğini böylelikle bu çilek türlerinden hangisinin bölgeye uyumunun daha iyi olduğunu gözlemleyeceklerini ve bundan sonra da uyum sağlayan bu çilek türünün yetiştirilmesine devam edileceğini ifade etti. Böylelikle bölgeye uyum sağlayan bu türün fidelerinin dağıtımının gerçekleştirileceğini, önümüzdeki yıl Mayıs ayında düzenlenecek Tarla Günü ile çilek hasadının yapılacağını belirtti. Örtü altı ve açıkta olmak üzere iki bölümde yetiştirilecek ürünlerin örtü altında aşırı soğuk ve don olayından korunmasının amaçladığını, açık alandakilerin de aşırı soğuk ve don olayına dirençli olduklarını ancak direnç seviyesinin tespit edilerek üreticilerin yönlendirilmesinin sağlanacağı ve tüm bu alanlarda organik tarım usullerinin uygulanacağını söyledi.

Program dahilindeki kadın girişimcilerle birlikte çilek fidesi dikimi gerçekleştiren Malatya Valimiz Sayın Mustafa TOPRAK "Bayanlarımıza imkan sunulduğu takdirde neler yapabilecekleri örnekleriyle ortadadır. Bayanlarımızı üretimin içerisinde görmek bizleri mutlu ediyor. Artık gelişen dünyada zamanın önemi var. İmkanların geliştirilmesi, küresel yarışta bizim de ileri gitmemiz gerekiyor. Özellikle Hükümetin ve Bakanlığın uygulamaya koyduğu Genç Çiftçi Projesi ile 18-40 yaş arasındaki genç çiftçilerimizin proje ve üretimleri destekleniyor, 30 bin TL.'ye kadar destek veriliyor. Bizlerde üretici sayımızı arttırarak önce aile, sonra ülke ekonomisine katkı sağlamalıyız, bizler kırsal alanlarda üretmeyi teşvik edeceğiz ki, ata, baba yadigârı topraklarımızı terk etmeyelim, şehirlere göç etmeyelim. Geçtiğimiz günlerde Akçadağ ilçemizde genç çiftçi projesinden destek alan kadın girişimcilerimizin kurmuş olduğu iki güzel tesisin açılışını gerçekleştirdik. İlimizde Genç Çiftçi Projesinden yararlanan 189 girişimcimizin büyük çoğunluğunu yine kadınlarımız oluşturuyor bu  bizi daha da mutlu ediyor. Çilek eski usullerle üretilebilir ama önemli olan birim başına daha fazla, daha kaliteli ve daha az zaman harcayarak üretilmesidir. Bu projenin de bunu gerçekleştirdiğini düşünüyorum. Proje dahilinde üretime başlamak isteyen bayanlara örnek teşkil etmesi için, gerek il içi, gerekse yakın illerdeki işletmelere teknik geziler düzenlenerek fikir sahibi olmaları sağlanabilir. Bu projenin yanı sıra alternatif projeler ile üretime başlamak isteyen bayanlarımıza ön ayak olmamız gerekiyor. Bu projede emeği geçen tüm paydaşlara teşekkür ediyorum" dedi.

Enstitü Müdürlüğümüzce yürütülen araştırma çalışmaları hakkında bilgiler alan Malatya Valimiz Sayın Mustafa TOPRAK, ilimizdeki kayısı yetiştiriciliği ve bunun önemine değinerek "Alternatif tarım ürünlerine yönetilmesinin ilimize ayrı bir gelir kaynağı sağlayacağının bilincindeyiz. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz ile Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğümüz bugüne kadar farklı projeler ve ürünler üzerinde çalışmalar yaptığını biliyorum. Bundan sonradaki çalışmalarında ürün yelpazesini genişleterek çalışmalar yapmalarını bekliyorum" dedi.

Enstitü Müdürümüz Sayın Abdullah ERDOĞAN’ın ikram edilen Kayısı Çekirdeğinden Dibek Kahvesi hakkında görüşlerini sorduğu Sayın Valimiz, kahvenin tadını çok beğendiğini ve böyle bir araştırmanın ve çalışmanın yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Malatya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Sayın Zülküf YILDIRIMOĞLU ise, Sayın Valimizin programa teşriflerinden duyduğu memnuniyeti belirterek "Devlet kurumları olarak modern şartlarda, farklı ürünlerin üretilmesi noktasında bize vermiş oldukları desteklerden dolayı Sayın Valimize teşekkür ediyorum" dedi.

Ziyaretini tamamlayan Sayın TOPRAK, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nün Malatyalı çiftçilerimizle ve üreticilerimizle uyum içerisinde çalışmalarından, onlara her zaman her konuda destek vermelerinden, üretimin geliştirilmesi ve verimliliğinin arttırılması amacıyla eğitimlerine katkı sağlamalarından dolayı duyduğu memnuniyeti belirterek Enstitümüzden ayrıldı.