T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Ricania sp İle Mücadelede Kültürel Uygulamalar Tarla Günü Yapıldı

Yayın Tarihi : 13.04.2017

Ricania sp. ile mücadelede kültürel uygulamalar Tarla Günü 11.04.2017'de Rize'de yapıldı.

Gülbahar Mahallesinde gerçekleştirilen etkinliğe Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürünün yanı sıra GTHB Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü ile Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü yetkilileri, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü ve Enstitü uzmanları, ÇAYKUR yöneticileri ve Çay Araştırma Enstitüsü Uzmanlarıyla Çay Fabrikalarının Müdürleri ve Mühendisleri, RTE Üniversitesi Öğretim Üyeleri, ZMO, Ziraat Odaları, Tarım Kredi Kooperatifleri ve Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerinin temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Açılış konuşmasını yapan İl Müdürü Şafak BULUT, zararlının ilk görüldüğü tarihten itibaren İl Müdürlüğü olarak gerekli çalışmaları yaptıklarını, araştırmacıların her türlü çalışmasına araç ve personel desteğinin yanı sıra zararlıyla mücadele için bakanlıkça yayınlanan teknik talimat doğrultusunda mücadele için her türlü eğitim çalışmasının kararlılıkla yürütüldüğünü belirtti. İl Müdürünün konuşmasından sonra katılımcılar uygulamanın yapılacağı alana geçti. Burada Samsun KTAE Müdürü Dr. Kibar AK tarafından, bir önceki yıldan kalan fasulye, hıyar, mısır gibi bitki artıkları ile üzüm asmaları üzerindeki Ricania sp. zararlısına ait yumurta kümelerini katılımcılara gösterildi. Zararlıyla mücadele için en kritik dönemin yumurtaların açılmadan önceki dönem olduğunu belirten Dr. AK, bu dönemde hedef zararlı, üreticinin kolayca ulaşabileceği bahçe artıklarının üzerinde hareketsiz bir şekilde olduğunu, eğer bu dönemde tüm üreticilerimiz tarafından gerekli hassasiyet gösterilip iyi bir budama ve bahçe temizliği yapılır ise zararlı yumurtadan çıkıp beslenmeye başlamadan yok edilmiş olacağını ifade etti. TAGEM Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkan Dr. Suat KAYMAK, 21-22 Eylül 2016 tarihlerinde Rize'de yapılan toplantıda Ricania sp. sorununun çözümü için ne gerekirse yapılacağı yönünde söz verdiğini ve bu konu ile ilgili 300.000 TL'nin üzerinde bir bütçe ile 6 adet güdümlü proje hazırlatıldığını belirtti.

Daha sonra tarla gününe katılan davetliler, bahçedeki yumurta bulaşık dalları budayıp, sebze artıklarını temizleyerek bir noktada biriktirdikleri bu artıkları kontrollü bir şekilde yakarak imha ettiler.

Etkinlik İl Müdürlüğünün afiş/liflet dağıtımı ile sona erdi.